Србија и Балкан

Дрецун: Приштина показала да за њу не постоје Срби на северу КиМ

Говорећи о новој рунди дијалога између Београда и Приштине, председник скупштинског Одбора за КиМ, оцењује да можемо да очекујемо "празну причу" Приштине и западних посредника о формирању ЗСО
Дрецун: Приштина показала да за њу не постоје Срби на северу КиМ© РТ Балкан

Коментаришући изборе који су одржани у четири општине на северу Косова и Метохије, које су Срби бојкотовали, председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је за РТС да је Приштина јасно показала да за њу не постоји Срби на северу КиМ, те да им ту није место, као и да жели да им наметне сопствене интересе на уштрб њиховог опстанка.

"Такви избори се спроводе у земљама, у којима су на власти војне хунте. Куртијева милитаристичка хунта покушала је да уз помоћ наоружаних специјалаца спроведе изборе у контејнерима. Српски народ је јединствено, уз Београд, поручио да не прихвата да живи у лажној држави Косово, као и да ће са својом државом да брани интересе и опстанак", каже Дрецун.

Уз такве проблеме, потребно је наставити дијалог између Београда и Приштине у циљу нормализације односа, додао је он.

"Притисак који је Запад вршио на Приштину да формира ЗСО, у три потеза пребацио је на Београд – то је визна либерализација, где се српски народ дискриминише, почетак процедуре за пријем у Савет Европа и ова фарса од избора", поручује Дрецун.

Дрецун је рекао да постоје "непремостиве" препреке за формирање ЗСО.

"Албанци ће сада имати апсолутну већину у четири општине на северу КиМ – своје градоначелнике, а у две општине и провизоријум од одборника. Питање је пред ким ће новоизабрани градоначелници да положе заклетву и како ће да доносе одлуке", истиче Дрецун.

Говорећи о новој рунди дијалога између Београда и Приштине, која ће бити одржана 2. маја, Дрецун оцењује да можемо да очекујемо "празну причу" Приштине и западних посредника о формирању ЗСО, као и да ништа неће моћи прецизно да се договори.

image