Србија и Балкан

Ана Брнабић отказала посету Грчкој због става о "Косову" у Савету Европе

Грчки медији истичу да је Мицотакисова влада успела да поремети дипломатске односе са традиционално пријатељском земљом, Србијом
Ана Брнабић отказала посету Грчкој због става о "Косову" у Савету Европе© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr

Премијерка Србија Ана Брнабић одустала је од учешћа на Економском форуму у Делфима због неутралног става Грчке у Савету Европе приликом гласања о чланству тзв. Косова у тој организацији, сазнаје Спутњик из дипломатских извора.

Подсећамо да је захтев "Косова" за пријем у Савет Европе прослеђен јуче у даљу процедуру у Парламентарну скупштину ове организације.

За ову одлуку гласали су представници 33 земље, а седам је било против.

Србија, Азербејџан, Грузија, Румунија, Кипар, Шпанија и Мађарска рекле су "не". Грчка, Словачка, Молдавија, Украјина и БиХ биле су уздржане. Јерменија није гласала. Зелено светло тзв. Косово, из региона је добило од Црне Горе, Словеније, Северне Македоније, Хрватске и Албаније.

И грчки медији су се позабавили том темом, истичући да је Мицотакисова влада успела да поремети дипломатске односе са традиционално пријатељском земљом, Србијом.

"Још један 'успех' у спољној политици забележила је Мицотакисова влада, пошто је председница Владе Србије Ана Брнабић отказала учешће на Делфи форуму", наводи портал "Идајзис".

Поводом грчког става на гласању у Савету Европе огласио се и бивши министар спољних послова Грчке Јоргос Катругалос који је навео да Грчка увек мора да промовише мир и стабилност на Балкану, подржавајући обострано прихватљиве кораке и решења.

"Овом циљу не доприноси ни одлука владе да се у гласању за пријем Косова у Савет Европе разликује од других земаља ЕУ које не признају Косово, попут Шпаније, Румуније и посебно Кипра, које су гласале против", навео је он на Твитеру.

Истовремено, то слаби улогу посредника коју би Грчка требало да има у региону, оценио је Катругалос, који је функцију шефа дипломатије обављао у периоду од фебруара до јула 2019. године, у време владе Алексиса Ципраса.

Грчки медији преносе и изјаву министра спољних послова Србије Ивица Дачића да је разочаран ставом који је Грчка заузела на гласању о захтеву тзв. Косова за чланство у Савету Европе.

"Грчка ме је изненадила. Министар из Грчке је био на слави код председника Вучића. Председница Грчке је говорила о томе да они не признају Косово. Овде је реч о територијалном интегритету и суверенитету", подсећају грчки медији на речи шефа српске дипломатије.

image
VV inauguration
banner