Србија и Балкан

Коначни резултат избора на северу КиМ: Албанци градоначелници, Албанци одборници

Сада и званично, општине Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић добиле су градоначелнике Албанце, а Албанци ће седети и у одборничким клупама скупштина ових општина
Коначни резултат избора на северу КиМ: Албанци градоначелници, Албанци одборници© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KIM/ bg

Централна изборна комисија тзв. Косова објавила је коначне резултате локалних избора, који су у четири општине на северу Косова и Метохије, углавном у контејнерима, одржани у недељу.

Сада и званично, општине Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић добиле су градоначелнике Албанце, а Албанци ће седети и у одборничким клупама скупштина ових општина.

ЦИК је потврдио да је нови градоначелник Лепосавића Љуљзим Хетеми из "Самоопредељења" који је на изборима добио 100 гласова, или 73,5 посто, док је противкандидат Аљбуљена Бехљуљи Хетеми из ПДК добила 34 гласа, или 25 посто од 136 изашлих бирача.

У овој општини два гласа добио је и Србин Александар Јаблановић, председник Партије косовских Срба који је, међутим, два дана пред изборе одустао од кандидатуре.

И Северном Митровицом управљаће градоначелник Албанац, Ерден Атић који је освојио 553 гласа или 66,9 одсто, а занимљиво је да је на прошлим локалним изборима, 2021. године Ерден Атић, тада такође кандидат за градоначелника, освојио дупло више гласова, 1.056, док је Милан Радојевић из Српске листе тада победио са 10.833 гласа.

Кандидат ПДК Таулант Кељменди добио је у недељу 193 гласа а Бетим Османи из ГИ "Митровица" 80 гласова.

У Зубином Потоку победио је Измир Зећири из ПДК са 197 гласова а победника у овој општини са апсолутном српском већином одлучило је само 17 гласова, кандидат "Самоопредељења" Фљартом Хасани освоји је 180 гласова.

У Звечану, победио је кандидат ПДК Иљир Пеци који је добио 114 гласова, Фетах Пеци из "Самоопредељења" добио је поверење 72 сународника, док је накнадним бројањем гласова установљено да је независни кандидат Слађана Пантовић добила седам гласова, а не пет како је првобитно јављено.

Што се тиче борбе за одборничка места у скупштинама општина, у Лепосавићу ће владати "Самоопредељење" које је добило поверење 85 сународника, па ће СО Лепосавић имати 15 одборника, док ће ПДК са 21 гласом имати два одборничка места, односно, за једно одборничко место требало им је десет гласова. Два одборничка места у СО Лепосавић имаће и Партија косовских Срба Александра Јаблановића, међутим, та партија је одустала од избора.

У општини Звечан, ПДК је освојила већину од 11 одборничких места са 93 гласа, док ће "Самоопредељење" са 65 гласова имати осам места, овде је за једно одборничко место требало, како се испоставило, мало више од осам гласова.

Иначе, правник Аљберт Краснићи изјавио је, преноси данас "Газета експрес", да нови градоначелници општина на северу КиМ могу да положе заклетву и ван општинских зграда. Односно, објаснио је Краснићи, заклетва се може положити и ван садашњих зграда општина.

Са друге стране, професор уставног права Мазлум Бараљиу оценио је, преноси Газета блиц, да постоји ризик да ће избори на северу бити поновљени уколико у року од 30 дана нови градоначелници не положе заклетву.

image
VV inauguration
banner