Русија

Москва о изборима на северу КиМ: Слобода и права Срба поново на удару

Избори у четири општине на северу КиМ додатно су истакли погубност западне политике у региону и потврдили да су САД и ЕУ неспособне да превазиђу окорело србофобично понашање, саопштило је Министарство спољних послова Русије
Москва о изборима на северу КиМ: Слобода и права Срба поново на удару© РТ Балкан

Привремени органи самоуправе у Приштини настављају да заоштравају ситуацију на тзв. Косову, доводећи дијалог са Београдом у ћорсокак. Аутохтоно српско становништво, његова основна права и слободе поново су на удару, саопштило је руско Министарство спољних послова.

"Одржавање такозваних општинских избора 23. априла у северном делу аутономне покрајине Србије је још један доказ занемаривања права српског становништва. Упркос бојкоту српске већине, избори су одржани под притиском западњака", наводи се на сајту руског МСП. 

Додаје се да је резултат био предвидив, да су Срби једногласно бојкотовали ову пародију на демократски процес – 96,5 одсто бирача није изашло на бирачка места. Занемарљиву излазност од 3,5 одсто, као и недостатак елементарних услова за одржавање избора (две трећине гласова распоређено је у преносивим контејнерима) нису спречили Приштину да каже да су избори били успешни и да прогласи "победника" са нескривеним цинизмом.

"Управо тако изгледа 'владавина права' у косовском стилу, о којој се толико прича у САД и ЕУ. Реч је о провокативној замени општеприхваћених изборних процедура срамном имитацијом, што, ипак, у потпуности одговара западним спонзорима Приштине: подстичу окупацију севера тзв. Косова, траже да се Србима коначно одузме њихов глас испред свих прогона и терора које је покренуо локални "премијер" А. Курти", додаје се.

Како се даље наводи, "косовски Албанци се поносе неиспуњавањем обавеза из Бриселског дијалога, прете да ће спречити стварање Заједнице српских општина на тзв. Косову и повећати присуство тешко наоружаних 'полицијских' специјалних снага у неалбанским подручјима, застрашујући грађане".

У саопштењу се наводи да су се изасланици Вашингтона и Брисела дуго поигравали са приштинским руководством, подстицали лажне оптужбе на рачун српске заједнице и заташкавали растућу претњу агресивног албанског национализма. 

"'Општински избори' у региону додатно су истакли погубност западне политике у региону. Самовоља, дискриминација и етничко чишћење не могу довести до мира и хармоније. Веза између САД и ЕУ, неспособна да превазиђе окорело србофобично понашање гура тзв. Косово дубље у кризу", поручују из Москве.

Срби који нису желели да учествују у изборној фарси, како наводе, показали су истинско национално достојанство, јединство, солидарност у тешким условима и спремност да стану раме уз раме са Београдом.

image
VV inauguration
banner