Србија и Балкан

Додик: Ђоковићи часни, РТС снимком направио замку; Јавни сервис позвао БИА да истражи

Председник Републике извинио се за, како каже, "спекулативни приказ" на мрежама, a РТС позвала Одељење за високотехнолошки криминал и Безбедносно-информативну агенцију (БИА) да утврде како је снимак дела неформалног разговора пред почетак емисије "Око" доспео у јавност
Додик: Ђоковићи часни, РТС снимком направио замку; Јавни сервис позвао БИА да истражи© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/

Председник Републике Српске Милорад Додик, који се нашао у центру скандала, када је на друштвеним мрежама објављен видео-снимак у коме он негативно коментарише породицу Новака Ђоковића, извинио се ближњима најбољег светског тенисера. Додик је поручио да је РТС, на којој је, пред емитовање емисије "Око" изговорио спорну изјаву, деловала у "форми сачекуше".

"Мада су, могу ти рећи, мало ови Ђоковићи тешки у пи**у материну, уф… Наши људи то доживљавају на емоцију, а када уђеш у посао, аууу. Циганија поприлична могу ти рећи... Они сарадници његови, још изгуби...", чује се на снимку да Додик каже водитељу Гориславу Папићу.

РТС је, истакао је Додик у свом саопштењу, на овај начин, "деловао из заседе".

"Породица Ђоковић је часна, али изложена разним непријатностима и подметањима од оног дела Србије који не може да им опрости успех", истакао је Додик.

Председник Републике Српске је нагласио да се из дела који се појавио на друштвеним мрежама, а који је део кратког разговора са новинаром Папићем, пред сам почетак снимања емисије, јасно види да говори о појединим члановима тима који нису били на висини задатка, ни у припреми ни у току турнира "Српска опен".

"Извињавам се ако је спекулативни приказ на мрежама повредио чланове породице Ђоковић. Мене јесте. Хвала РТС-у за моју непроспавану ноћ. Не могу да верујем да су то урадили на овако гнусан начин. Као искрени поштовалац Новака Ђоковића и као тенисера и као човека, желим сву срећу њему и његовој породици. Срђану и Ђорђу успех у свему", поручио је Додик.

Он је додао да његов однос према водитељу емисије Гориславу Папићу остаје пун поштовања и уважавања.

"Жао ми је што сам овим поводом доживео разочарење у РТС. Наставићу да поштујем и уважавам успех непоновљивог Новака Ђоковића и да као и до сада поштујем и ценим његову породицу. Завршићемо све договоре у вези са турниром 'Српска опен'. Драго ми је што сам упознао менаџерске и руководеће способности Ђорђа Ђоковића и остајем веома захвалан на чињеници да је турнир ове године одржан у Бањалуци", рекао је Додик, наводећи да његов однос према породици Ђоковић неће моћи да угрозе никаква подметања и медијски непрофесионализам.

"РТС је изгубила некога ко је, нажалост, мислио да има наде за професионализам у медијима", закључио је председник Републике Српске.

РТС: Истражићемо криминални чин

Јавни сервис Србије позвао је Одељење за високотехнолошки криминал и Безбедносно-информативну агенцију (БИА) да утврде како је снимак дела неформалног разговора пред почетак емисије "Око" доспео у јавност.

"Грубим техничким пропустом из система Радио-телевизије Србије илегално је изашао снимак дела неформалног разговора пред почетак емисије: 'Око', 25. априла. РТС је позвао Одељење за високотехнолошки криминал МУП-а Републике Србије и Безбедносно-информативну агенцију како би утврдили на који начин је фрагмент неформалног разговора доспео у јавност", наводи се у саопштењу РТС-а.

Додаје се да је сигнал у целини био пуштен и на Радио телевизији Републике Српске због чега се у РТС-у надају и реакцији МУП-а Републике Српске.

"Радио телевизија Србије ће спровести и интерну истрагу о овом криминалном чину и о томе ће да обавести јавност", наводи се у саопштењу РТС-а.

Спорни снимак је први објавио народни посланик у Скупштини Републике Српске Небојша Вукановић.

image