Србија и Балкан

Цвијановић захтевала: БиХ да гласа против чланства тзв. Косова у Савету Европе

Кабинет председавајуће Председништва БиХ затражио је од представника БиХ при Савету Европе и да приликом утврђивања Дневног реда предметне седнице треба да гласа против предложеног Дневног реда
Цвијановић захтевала: БиХ да гласа против чланства тзв. Косова у Савету Европе© Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages

Српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, уочи седнице Комитета Савета Европе, упутила је јасну инструкцију да представник БиХ треба да гласа против отпочињања процедуре поводом захтева за чланство тзв. Косова у Савету Европе.

Цвијановић је подсетила да БиХ није признала независност тзв. Косова.

"Сходно претходно наведеном представник БиХ на седници Комитета министара Савета Европе приликом утврђивања Дневног реда предметне седнице треба гласати против предложеног Дневног реда", наведено је у инструкцији Цвијановићеве.

Такође, уважавајући званичну позицију БиХ спрам независности тзв. Републике Косово Кабинет председавајуће Председништва БиХ затражио је од представника БиХ при Савету Европе да гласа против отпочињања процедуре поводом захтева за чланство тзв. Републике Косово у Савету Европе.

Заменик амбасадора БиХ у Стразбуру Тања Милашиновић Мартиновић била је јуче уздржана приликом гласања у Савету Европе о уласку самопроглашеног Косова у ову организацију, а председник Републике Српске Милорад Додик такав поступак амбасадора БиХ у тој организацији оценио је као доказ сталног кршења Дејтонског споразума и Устава те државе.

Амбасадор БиХ у Савету Европе Орлић је рекао да је Милашиновић била уздржана у складу са инструкцијама Министарства спољних послова БиХ.

image