Србија и Балкан

Бербокова подстиче на санкције Русији: Балкан добро зна шта је рат

Немачка министарка спољних послова поручила да је важно да Република Српска прекине политичке блокаде и сепаратистичку политику
Бербокова подстиче на санкције Русији: Балкан добро зна шта је ратNone © Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Сви знамо да једног дана мора бити постигнут свеобухватни споразум између Београда и Приштине, а који предвиђа потпуну нормализацију, изјавила је министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок и упитала зашто тај дан стално померати.

Бербокова је у обраћању шефовима дипломатија Берлинског процеса данас рекла да "нерешена ситуација између ’Косова’ и Србије стално изазива  тензије - било у вези са регистарским таблицама или испорукама струје".

"То себи више не можемо приуштити", поручила је.

Навела је да званични Берлин у потпуности подржава напоре специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака и да се очекује већа спремност на компромисе обе стране.

Бербокова је рекла да би будућа Влада Србије требало више да се усклади са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, наводећи да се то посебно односи на увођење санкција Русији.

Када је реч о БиХ, оценила је да су грађани гласали на важним изборима, на чему им је честитала, да би потом грађанима Републике Српске упутила имплицитну критику због избора који су направили, већински гласајући за Милорада Додика и његов СНСД.

"Сада је исто тако важно да Република Српска прекине политичке блокаде и своју сепаратистичку политику, јер је то у интересу свих грађана у тој земљи. Да би се напредовало у европској приступној перспективи неопходно је учинити више како би се испунили захтеви реформских приоритета ЕУ", казала је Бербокова упркос томе што никакво проширење Европске уније није ни на видику.

Министарка је изјавила и да ће Немачка сагледати препоруку Европске комисије да се БиХ додели статус кандидата: "Мислим да заједно можемо код ове важне теме напредовати."

Бербокова је своје излагање почела речима: "Рат се вратио у Европу", указујући да на Балкану добро знају како је то када мајке, очеви, браћа и сестре никада више не могу загрлити своје најмилије.

Наравно, она није осудила НАТО агресију на СР Југославију 1999. године у којој је учествовала и Немачка - чији је шеф дипломатије тада био страначки колега Бербокове Јошка Фишер - већ је устврдила да ће ”председник Русије Владимир Путин остати још неко време претња по мир и безбедност у Европи” и нагласила да ”Европа неће дозволити да је он подели или застраши.”

"Напротив, то нас је још више зближило. Он је потценио нашу снагу и нашу вољу да одбранимо слободу на нашем континенту", рекла је Бербокова.

Нагласила је да су мир, стабилност и економски напредак који је постигнут на Западном Балкану од одлучујућег значаја и да је зато битно да се све земље региона уведу у ЕУ.

То је, подвукла је, приоритет немачке владе.

Бербокова је истакла да су се земље Западног Балкана одлучиле за пут у будућност и да је уверена да ће њиме заједно корачати.

"Рат се можда вратио у Европу, али неће остати на овом континенту", закључила је она.

image