Свет

Бербок: Нема мировног споразума без целовите Украјине

Греше они који сугеришу да треба трговати територијалним интегритетом Украјине зарад мира, тврди немачка министарка спољних послова Аналена Бербок
Бербок: Нема мировног споразума без целовите Украјине© Tanjug/Fabian Sommer/dpa via AP

Запад не треба да прихвати мировни споразум који би довео до тога да Украјина остане без дела територије, поручила је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок. 

Она је навела да би било какви уступци Русији у актуелном сукобу били "наивни" и додала да је таква стратегија већ показала своје недостатке, те да греше они који сугеришу да треба трговати територијалним интегритетом Украјине зарад мира.

"Такве наивне стратегије су већ пропале 2014. године, видели смо да је анексија Крима и Донбаса била само увод у оно што се дешава у Украјини од 24. фебруара", рекла је Бербок.

Немачка шефица дипломатије је довела у питање и спремност председника Русије Владимира Путина да преговара, додавши да Кремљ, уместо тога, појачава употребу силе.

"Европи не треба безбедност са Путиновом Русијом, већ безбедност од Путинове Русије", истакла је она и поручила да је безбедност балтичких држава и источне Европе - безбедност Немачке. 

"Немачка ће подржати Украјину оружјем колико год је потребно", навела је Бербок и обећала додатну економску и хуманитарну помоћ тој земљи.

Прошле недеље, украјински министар одбране Олексиј Резников потврдио је долазак ИРИС-Т, прве јединице немачких најсавременијих система противваздушне одбране у Украјину и најавио да очекује још три испоруке следеће године. 

У међувремену, немачка војска још увек нема ниједну једницу овог система, због чега су поједини политичари у Немачкој позвали владу да приоритет да безбедности сопствене земље.

"Бизнис инсајдер" је раније објавио извештај у ком се наводи да немачке снаге имају довољно муниције за само два дана ратовања.

image