Србија и Балкан

Дачић: Захвалност грчкој браћи из Сиризе на подршци Србији

У изјави Јоргоса Катругалоса подвлачи се да Грчка увек мора да промовише мир и стабилност на Балкану
Дачић: Захвалност грчкој браћи из Сиризе на подршци Србији© Танјуг/Јадранка Илић

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић захвалио се данас грчкој опозицији за недвосмислену јавну подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије.

"Желим да изразим своју најдубљу захвалност нашој грчкој браћи и пријатељима из Сиризе, Алексису Ципрасу и Јоргосу Катругалосу, за њихову недвосмислену јавну подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије", написао је Дачић на Твитеру.

Опозициона Сириза осудила је став грчке владе приликом гласања око пријема такозваног Косова у Савет Европе, подвукавши да се уздржаном позицијом Атине, без објашњења и консултације, са политичким снагама у земљи, без објашњења, мења чврсти грчки став по питању КиМ, пренела је "Политика".

У изјави Јоргоса Катругалоса, шефа дипломатије у некадашњој Ципрасовој влади који говори у име Сиризе, подвлачи се да Грчка увек мора да промовише мир и стабилност на Балкану подржавајући обострано прихватљиве кораке и решења, те да уздржани став приликом гласања о пријему тзв. Косова у Савету Европе не доприноси том циљу.

За пријем "Косова" у Савет Европе гласали су представници 33 земље, а седам је било против. Србија, Азербејџан, Грузија, Румунија, Кипар, Шпанија и Мађарска рекле су не.

Грчка, Словачка, Молдавија, Украјина и БиХ биле су уздржане. Јерменија није гласала. Зелено светло тзв. Косово, из региона, је добило од Црне Горе, Словеније, Северне Македоније, Хрватске и Албаније.

image
VV inauguration
banner