Србија и Балкан

Представница Приштине оплела по УН; Албански амбасадор: Срби на КиМ уживају највећа могућа права

Током обраћања Савету безбедности УН, Доника Гервала Шварц поручила да је министар спољних послова Србије Ивица Дачић "ратни злочинац", да је УНМИК постао фактор дестабилизације у региону и додала да Србија блиско сарађује са Русијом
Представница Приштине оплела по УН; Албански амбасадор: Срби на КиМ уживају највећа могућа праваGetty © Michael M. Santiago / Staff

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала Шварц је током свог обраћања Савету безбедности УН на енглеском, оптужила представнике Уједињених нација да 90 одсто извештаја који је представљен пред Саветом безбедности "није тачан", а Београд за "блиску сарадњу са Русијом".

"УНМИК је постао фактор дестабилизације у региону и овим извештајем то доказује", рекла је Гервала Шварц. "У извештају УМНИК-а берлински процес појављује се само као фуснота, иако је реч о најважнијем процесу за читав регион", додала је она.

Она је навела да је тзв. Косово у Берлину потписало важне споразуме, укључујући међусобно признавање личних карти, као и да су их Приштина, Северна Македонија и Албанија већ ратификовале, али да земље где српски председник Александар Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић имају утицаја, блокирају тај процес.

Приштинска представница је такође оптужила Србију за "блиску сарадњу" са Русијом и "дестабилизацију региона". Она је појаснила да је "српска стратегија да блокира улазак балканских држава у ЕУ и ту делује као прокси снага Русије" и позвала међународну заједницу да "казни такво понашање".

Истовремено, оптужила је Дачића за ратне злочине, наводећи да је Приштина, упркос томе, спремна да преговара због будућности читавог региона. "Ивица Дачић је одговоран за ратне злочине, масовна убиства и силовања као средство рата. Он мора бити изведен пред суд за ратне злочине", рекла је Гервала на три језика: енглеском, албанском, а на крају и на српском.

Она је рекла да су Дачић и Вучић били "сарадници балканског касапина Слободана Милошевића", одговорног за "српске ратове", и додала да њих двојица желе "Европу у режији Москве".

"ЕУ, НАТО и Уједињене нације не дозвољавају земљу у којој су окупација и инвазија званична политика", рекла је званичница приштинских институција које су прошлог викенда организовале изборе у четири општине на северу КиМ где већински живе Срби који су игнорисали гласање у контејнерима.

"Стојимо уз Украјину", поручила је Гервала, за разлику од Србије која "подржава рат и геноцид у Украјини".

Гервала Шварц је оптужила је УНМИК да не помиње снаге "Вагнера" на КиМ, наводећи да "агресију зауставља само присуство снага САД и НАТО".

Говорећи о обележавању 15. годишњице једнострано проглашене независности тзв. Косова, Гервала је рекла да је Приштина добила честитке из целог света. "Добили смо честитке из целог света, у Приштини је одржана величанствена парада наших одбрамбених снага, које су сада гарант мира и безбедности у региону", рекла је Гервала Шварц, оптужујући Србију да "повећава зависност од Русије".

У међувремену, албански амбасадор при УН Ферит Хоџа изнео је тврдњу да Срби на КиМ уживају највећа могућа права која постоје у целој Европи и да би таква права Београд требало да обезбеди албанској националној мањини у тзв. Прешевској долини.

Хоџа је говорећи пред Саветом безбедности Уједињених нација рекао да је тзв. Косово од последњег заседања тог тела постигло напредак ка чланству у неким међународним институцијама, да је Приштина 15. децембра предала захтев за чланство у ЕУ, да је Европски парламент 23. априла омогућио грађанима тзв. Косова да путују без визе у оквиру шенгена, као и да је 23. априла Савет Европе прихватио захтев тзв. Косова за чланство у тој институцији.

Хоџај је навео је да споразуми имају смисла само, ако се спроводе и додао да Албанија од Београда и Приштине очекује да их у одмах и у потпуности испуне, рекао је Хоџа.

Како тврди, Београд се договорима у Бриселу и Охриду обавезао да не омета чланство тзв. Косова у међународним институцијама.

image
VV inauguration
banner