Србија и Балкан

Дачић пред СБ УН: Циљ Приштине брисање српског идентитета, тзв. Косово никада неће бити члан УН

Савет безбедности УН разматра ситуацију на Косову и Метохији. Србију представља министар Ивица Дачић
Дачић пред СБ УН: Циљ Приштине брисање српског идентитета, тзв. Косово никада неће бити члан УН© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да извештај УНМИК-а не представља основу на којој би чланице овог тела могле створити слику о стању на Косову и Метохији.

"На терену влада атмосфера страха страха и притисака према Србима и осталим неалбанцима. Неопходно је да се доследно и у потпуности спроведу договори из Бриселског споразума", рекао је Дачић пред амбасадорима чланица Савета безбедности.

Дачић је подсетио данас Савет безбедности УН да десет година после потписивања "историјског" Бриселског споразума, Заједница српских општина још увек није формирана.

"Неопходно је да се сви договори, почев од Бриселског споразума који сам пре 10 година потписао, доследно и у потпуности спроведу. Формирање ЗСО је обавеза коју Приштина избегава, а то је једини механизам заштите Срба на КиМ", поручио је Дачић.

Пре 10 година у овој истој сали, како је рекао, одржана је седница Савета безбедности после потписивања Бриселског споразума који је оцењен као "историјски документ" и тадашњи генерални секретар Бан Ки-мун је нагласио да је предвиђено формирање ЗСО, а то су учинили и представници САД и Француске.

"Шта се десило од тада? Ништа осим што је КиМ од мултиетничког простора постало етнички чиста територија. Подсећам вас да је Резолуција 1244 и даље на снази. Или је укините или је поштујте. Ако је не поштујете, онда је питање да ли УН уопште постоје", упозорио је министар спољних послова Србије.

Ми смо сигурни да Курти неће испунити договорено, јер му је циљ протеривање Срба, рекао је он и нагласио да је потребно да се свим људима на КиМ осигура достојанствен живот и да ће Србија учинити све како би то обезбедила.

Подсетио је да је у Приштини је живело више од 40.000 Срба а данас их има 100, наводећи да је Косово у претходне две деценије постало готово етнички чиста територија.

"Од 112 повратака у последњих шест месеци 60 су Срби.... Овим темпом потребни су векови да би се сви вратили. Ово је најмањи проценат повратака у постконфликтне зоне у целом свету. Сматрате ли да ово питање не треба да помињете? Сматрате ли да протерани заувек треба да буду протерани?", упитао је Дачић.

Сведоци смо и да српско православно и духовно наслеђе својатају или лажно представљају као византијско или илирско, упозорио је српски министар спољних послова, оцењујући да је брисање српског идентитета "евидентан циљ Приштине".

Позивам на безусловно и што хитније потписивање ЗСО. Недопустиво да разговори о овој важној теми крећу тек 2. маја а истовремено се у СБ спроводи ова акција. Приштина мисли да ће им сваки преседан проћи и изостанак реакције међународне заједнице може се схватити као одобравање.

Срби су живели на КиМ вековима и живеће, поручио је Дачић. КиМ је за Србију "суи генерис" и Србија не може и никада неће признати једнострану независност Косова нити ће прихватити и гласати да оно постане члан УН.

Смо сви свесни последица подршке једностраном проглашавању независности Косова које је довело је до турбуленција у свим међународним организацијама.  Од 193 чланице УН, 84 признаје "Косово". Оно једноставно не може да буде чланица УН.

Са друге стране, рекао је он, Србија жели мир и миран живот Срба на КиМ. Истински смо посвећени циљу мирног суживота, рекао је Дачић.

Бриселски споразум није споразум о признању већ о нормализацији односа, нагласио је Дачић и додао да је Србија спремна да имплементира договорено али да Приштина мора да испуни свој део. Заједница српских општина мора бити формирана одмах или од договора неће бити ништа, поручио је министар.

image