Србија и Балкан

Приштински дипломата: Курти ће ускоро кренути у формирање ЗСО, са изборима покушао да сачува образ

Бивши званичник привремених приштинских институција верује да ће Заједница српских општина бити формирана
Приштински дипломата: Курти ће ускоро кренути у формирање ЗСО, са изборима покушао да сачува образ© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Бивши шеф косовске дипломатије Скендер Хисени оценио је да ће премијер тзв. Косова Аљбин Курти ускоро имплементирати Заједницу општина са српском већином, а да би сачувао образ, како је додао, Курти се крије иза политичких маневара, какви су били локални избори одржани на северу прошле недеље, преноси "Економија онлајн".

"Све се то ради како би се добило банално оправдање за имплементацију Заједнице. Нема потребе да се Курти крије иза политичких маневара за унапређење споразума са Србијом", рекао је Хисени.

Хисени је изразио уверење да ће се наредних дана боље разумети "политички маневри" Куртија, након што он крене у имплементацију Заједнице општина са српском већином, преноси "Косово онлајн".

"Курти тражи оправдање. Курти само покушава да сачува образ, а Косово и суверенитет земље трпе штету на целој територији. Наредни дани ће показати да је све ово био маневар за стварање магле за оно што долази. САД и међународна заједница тачно знају, али не могу да кажу да Косово не може да организује изборе на северу земље", рекао је бивши министар спољних послова.

Курти је раније више пута поновио да нема намеру да формира Заједницу српских општина на шта је обавезан Бриселским и другим споразумима потписаним са Београдом и међународном заједницом.

image
VV inauguration
banner