Србија и Балкан

Дачић: Савет безбедности сложно тражи ЗСО, то Курти никад неће испунити

Шеф српске дипломатије је нагласио да су то учиниле и САД, Велика Британија и Француска, а не само Русија и Кина, које су традиционално на нашој страни
TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

"Под притиском западних земаља смањен је број седница Савета безбедности, сада се оне одржавају два пута годишње. Ја мислим да сви имају жељу да буде што мање тих седница, као и да у будућности не буде ни УНМИК-а, а камоли седница о КиМ", изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић након након представљања Извештаја УНМИК-а о КиМ на Савету безбедности УН .

Како ја нагласио након данашње седнице најзначајније је то што је већина кључних земаља дословце поменула обавезу Приштине да формира ЗСО.

"То је веома важно, зато што се представници приштинских институција понашају као да су испунили све обавезе", додао је шеф српске дипломатије.

Он је нагласио да су то учиниле САД, Велика Британија и Француска, а не само Русија и Кина, које су традиционално на нашој страни.

Дачић је рекао да је седница била "коректна" када је у питању понашање великих сила, али је нагласио да је тешко говорити са неконструктивном страном као што је приштинска.

"Неколико изјава ће ући у историју лицемерја и бешчашћа, а то су да је Косово најдемократскија држава у региону, да је су они фактор мира и слободе на Балкану и да оно што обећају, то и испуне", рекао је Дачић.

Подсетио је да је Бриселски споразум у време потписивања био хваљен као "историјски документ", али је и тада формирање ЗСО било од кључне важности.

"Данас опет причамо исте ствари, после 10 година. А шта је гаранција за тако нешто? Ништа. Напротив, Косово се понаша не као неко ко неког нешто моли, већ као да они диктирају светску политику и држе предавања великим силама", изјавио је српски министар дипломатије.

Србија никада неће гласати за пријем "Косова" у УН

Дачић је рекао да се приштинска страна све време позивала на неки "геноцид", али је упитао како је то могуће када је "већи део нашег народа протеран са КиМ", а до дан-данас се спаљују цркве и споменици.

"Сведоци смо великих притисака на наш народ, као и да су одржани последњи избори уз учешће 13 Срба. Ја сам јасно изнео наш став - Србија никада неће гласати за пријем Косова у Уједињене нације, нити ће прихватити независност Косова, ни де факто ни де јуре", додао је он.

Дачић је рекао да, на основу досадашњег искуства сматра да Курти сигурно неће формирати ЗСО, чиме се доводи у питање имплементација свега осталог о чему је разговарамо.

"Србија ће остати конструктивна, ми смо за дијалог. Ми се њих и њихових претњи не плашимо. Пре десет година ја сам био на седници СБ, а тада је ту био и Тачи. Где је сада Тачи?", упитао је српски министар.

Он је приштинску страну назвао "машином лажи" у коју "уопште није потребно стављати паре да би говорила".

"На сва питања на која треба да одговоре они причају 'геноцид', 'фашизам', 'Вучић', 'Дачић', 'Милошевић', 'Русија'… Кажу да сам ја лично крив за 'геноцид'!", прокоментарисао је Дачић.

Казао је да је приштинска страна жели да се у Србији изабере "неко бољи од нас", односно неко ко "разуме да је Приштина у праву". "То би тек био сумрак Србије, када би она изабрала неког ко разуме Гервалу."

Он је рекао да је (министарка спољних послова тзв. Косова Доника) Гервала у Њујорк дошла у својству "грађанке", као и да га радује што је причала о политичком систему Србије јер то значи да је она "и даље навикла себе сматра држављанком Србије".

Дачић је рекао да одлука Србије да не присуствује гласању у споразуму о сарадњи између УН и Савета Европе није последица промене стратегије спољне политике, већ да је он говорио о томе да Србија мора више пажње да посвећује својим пријатељима, а не непријатељима.

Морамо више да ценимо пријатеље

"Ми у подсвести често више водимо рачуна да се додворимо нашим непријатељима, него да негујемо пријатељства. У том погледу, требало би више да ценимо пријатељске гестове према нама и да се ми тако понашамо према другима. Да дамо већи значај начелу реципроцитета", појаснио је он.

Дачић је нагласио да то не значи да ће доћи до драстичне промене наше политике према ЕУ и великим силама, већ да морамо да знамо да ће свако да се води својим интересима.

"Када је реч о овој конкретној резолуцији, то је био наш протест против тога што је урадио Савет Европе. Он је уништио сопствене принципе тиме што је то урадио, и то брутално, прегласавањем", рекао је Дачић.

Коментаришући изјаву председника Хрватске Зорана Милановића да се Србија "неће питати око Косова", министар је рекао да "он то све разуме и да је то класична прича свих оних који су признали Косово, али да се свакако ни Хрватска неће питати око тога".

"Ако се Србија не пита, зашто нас онда толико притискају?", упитао је Дачић и поручио да "неће баш бити да је тако".

Он је рекао и да је имао протоколарне састанке са руским амбасадором у УН Василијем Небензјом и америчком амбасадорком САД Линдом Томас Гринфилд.

image