Србија и Балкан

КБС разгневиле Нуреларија одавши почаст палим српским јунацима из Првог светског рата

Почасној стражи поред гробнице у Приштини присуствовали амбасадори Француске и Немачке
КБС разгневиле Нуреларија одавши почаст палим српским јунацима из Првог светског рата© Twitter/Ambassador Jörn Rohde

Припадници тзв. Косовских безбедносних снага држали су на Дан примирја 11. новембра почасну стражу у Приштини код гробнице српским војницима, ослободиоцима у Првом светском рату, заједно са амбасадорима Француске и Немачке.

Фотографије са догађаја поставио је на свом Твитер налогу немачки амбасадор Јорн Роде, пренео је портал "Косово онлајн".

Он је навео да је заједно са француским амбасадором одао почаст свима "који су погинули за своје државе у прошлим конфликтима и ратовима".

Почаст коју је КБС дао српској војсци међу појединим албанским политичарима изазвала је велико негодовање, а "Репортери" је пренео реакцију члана Председништва ДПК Адрија Нуреларија на Фејсбуку.

"Почасна гарда КБС одала је почаст српским војницима погинулим током ратова 1912-18, који су починили најмасовније злочине над албанским цивилима током инвазије на Косово и  током балканских ратова, који су заправо суровошћу шокирали цео цивилизовани свет", навео је између осталог Нурелари.

Нуреларија, међутим, демантују историјске чињенице, указује тај медиј.

Победничке војске Србије и Француске, на челу са генералом Шарлом Транијеом, ушле су у Приштину 8. октобра 1918. године. Историјски подаци сведоче да је цела Приштина тада узвикивала "Живела Француска, живела Србија", када је коначно дошла слобода после тешких година у Првом светском рату.

Припадници албанске заједнице на Косову били су тада на другој страни, и због тога немају победничко обележје у Приштини.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner