Србија и Балкан

Тимоти Лес: Није искључено да се "олуја" с Косова прошири на Босну

Шире окружење све више омогућава независност Републике Српске, како се конкуренција између САД, Русије и Кине заоштрава, постојеће границе су све крхкије, истакао је професор са Кембриџа Тимоти Лес
Тимоти Лес: Није искључено да се "олуја" с Косова прошири на Босну© Printscreen/FACEHDTV

У сусрет новој рунди дијалога Београда и Приштине у Бриселу 2. маја професор Центра за геополитику Универзитета Кембриџ Тимоти Лес каже да је скептичан о питању договора Београда и Приштине, те да идеја да се споразум постигне ове године нема много основа у стварности.

"Скептичан сам о питању договора Београда и Приштине. Договор који нуди ЕУ изгледа прилично лоше. Зашто би Србија признала губитак Косова када је мало очигледне користи? Шаргарепа чланства у ЕУ је у великој мери мртво слово на папиру", изјавио је Лес у интервјуу за "Блиц".

Професор с Кембриџа сматра да САД и ЕУ имају средства да утичу на "Косово" – понудили су шаргарепе а имају и штапове – ускраћивање помоћи, смена владе и сл., и да су тога у Приштини свесни, али да договор ЕУ из њихове перспективе изгледа лоше будући да тражи аутономију за север која ће формализовати његово одвајање од остатка "Косова", што они очигледно не желе да ураде.

"Алтернатива им је да заобиђу одбијање Србије да призна Косово тражећи чланство у међународним организацијама попут ЕУ и НАТО, захтевајући да Запад изврши притисак на Србију, док је Србији на располагању – одржавање замрзнутог конфликта, чекајући тренутак у будућности када ће моћи да извуче боље услове", рекао је Лес.

О потенцијалном чланству тзв. Косова у Савету Европе каже да је то значајан корак ка консолидацији јужне српске покрајине као независне државе јер је реч о међународној организацији која је резервисана само за државе, али то је уједно и препрека дијалогу који води ЕУ.

То што су Грчка и Словачка биле уздржане на гласању у СЕ, по Лесовом мишљењу, означава њихову потребу за добрим односима са САД и њиховим европским колегама. Ипак обе земље и даље имају снажан интерес да промовишу територијални интегритет држава – Грци не могу да прихвате независност Северног Кипра, а Словачка је све забринутија због мађарског иредентизма.

"Украјина пак нема саосећања према Србији због њеног одбијања да уведе санкције Русији, иако промовише територијални интегритет, она зависи од земаља Запада пре свега САД и Велике Британије", додао је Лес.

Коментаришући недавне изборе на северу "Косова", Лес је рекао да новим градоначелницима недостаје било каква стварна власт над локалним становништвом.

"Са само 3,5 одсто изашлих на гласање, ови избори су Пирова победа која ће подстаћи још веће отуђење од косовских институција. Тешко је замислити Србе на Косову да плаћају порез да би их финансирали, а логичан следећи корак за Србе био би поново успостављање паралелних институција", прецизирао је професор са Кембриџа.

Додао је и да се европске владе плаше преливања из Украјине на Балкан и да желе да неутралишу руски утицај у Србији, што подразумева решавање питања "Косова". Такође, није искључено да се олуја са "Косова" прошири на Босну.

Ленс каже да Срби гледају на дешавања на "Косову" јер верују да је њихова најбоља нада за отцепљење од Босне велика погодба у којој САД пристају на размену територија између Републике Српске и "Косова".

"Шире окружење све више омогућава независност Републике Српске, како се конкуренција између САД, Русије и Кине заоштрава, постојеће границе су све крхкије. Док САД покушавају да кооптирају источне Европљане у свој антикинески савез, није тешко замислити сценарио у којем Кина узвраћа подршком Србима а можда и другим незадовољним групама као што су Мађари", закључио је Тимоти Лес за "Блиц".

image