Србија и Балкан

Петковић: Међународна заједница да обузда Куртија

Његов посао је да спроведе потписано, под условом да прво научи како се споразуми зову, кад су потписани и шта у њима пише, рекао је Петар Петковић
Петковић: Међународна заједница да обузда Куртија© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петар Петковић поручио је да Аљбин Курти није ту да нешто дозвољава или не дозвољава када је реч о Заједници српских општина. Он је подсетио да су надлежности и начин формирања ЗСО дефинисани кроз четири бриселска споразума из 2013. и 2015. године.

"Ту не постоји никакав простор за арбитрарност", истакао је Петковић.

Петковић је у саопштењу навео да Курти "или није читао документе потписане у Бриселу или се прави да не разуме шта је у њима написано".

Подсећа да су Први бриселски споразум, План примене споразума о нормализацији односа, Делокруг рада и мандат Управљачког тима и Општи принципи за формирање ЗСО веома јасни споразуми који, како додаје, прецизирају све обавезе које стоје пред Приштином.

"Курти, дакле, нема никаквог основа да иступа са својим произвољним жељама и погледима по том питању - његов посао је да спроведе потписано, под условом да прво научи како се споразуми зову, кад су потписани и шта у њима пише", истакао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ додаје да је све остало само покушај опструкције процеса нормализације односа Београда и Приштине, а из свега што Курти говори и чини проистиче да он за тај процес уопште није заинтересован.

"Његова очигледна намера је да насиљем и једностраним деловањем суштински промени ситуацију на терену и тако досадашњи ток дијалога о нормализацији учини ирелевантним. Али, нека Курти добро запамти да му то никада нећемо допустити! Зато и овом приликом још једном позивамо међународну заједницу да обузда окупационог гаулајтера Куртија, како стабилност региона не би била непоправљиво нарушена", поручио је Петковић.

Раније данас премијер привремених приштинских институција Курти дао је интервју хрватској агенцији Хина, у коме каже да ЗСО не може да има извршна овлашћења, да неће дозволити стварање било чега што би личило на Републику Српску у Босни и Херцеговини, али и да ће му, с обзиром на инсистирање Брисела, бити драго да види какав су нацрт припремили.

image
VV inauguration
banner