Србија и Балкан

Милановићу доста Срба: Они и даље лупетају о етничком чишћењу у Хрватској

Хрватски председник је поручио да премијерка Ана Брнабић није креатор политике већ "портпарол и курир Александра Вучића", а додао је и да Србија "мора да прекине овакве односе са Русијом"
Милановићу доста Срба: Они и даље лупетају о етничком чишћењу у Хрватскојwww.globallookpress.com © Bernd von Jutrczenka/dpa

Председник Хрватске Зоран Милановић коментарисао је данас посету премијерке Србије Ане Брнабић Загребу и рекао да она "није креатор", већ "портпарол и курир (Александра) Вучића". Србију је позвао да промени однос према Русији и да Хрватској достави списак убијених.

"Они и даље лупетају о етничком чишћењу у Хрватској, геноциду - е, доста више", рекао је Милановић на синдикалном скупу у Загребу игноришући чињеницу да данас у Хрватској има за три четвртине, односно за око 400.000 мање Срба него што их је било на попису 1991. године. 

У изјави новинарима поновио је да "Србија мора да прекине овакве односе с Русијом" и да "мора да каже где је с обзиром на то да је прошло годину дана од рата у Украјини", пренели су хрватски медији.

За Српско народно веће тврди да не представља Србе у Хрватској.

Смета му, казао је, да слуша председника СНВ Милорада Пуповца у парламенту када говори о етничком чишћењу.

Тврди да то смета сваком умереном Хрвату, а Пуповца је позвао да, како је навео, "не лупета више".

Од најављене посете премијера Андреја Пленковића Суботици, крајем јуна, Милановић каже не очекује ништа.

"Да би се нешто суштински променило у Београду, потребно је да се тамо промене темељи политике. Не можеш проћи с причом да је модерна Хрватска настала на етничком чишћењу", каже Милановић и додаје:

"Дајте нам те пописе убијених, то имате, немојте нас фарбати више, превише је времена прошло. Хоћете у ЕУ? Не можемо вам ту помоћи ни одмоћи, морате прекинути ову врсту односа с Русијом у овом тренутку, за пет - десет година ко зна…", рекао је он.

Поткачио је и премијера Хрватске Андреја Пленковића, за кога је рекао да су он и његов министар 17. јануара прошле године позивали руског председника Владимира Путина у Загреб.

"Луди људи!", прокоментарисао је Милановић.

image
VV inauguration
banner