Србија и Балкан

Петковић: Заштитили смо интересе државе Србије када је реч о Декларацији о несталима

Пре усвајања текста приложена и изјава коју је потписао председник Александар Вучић, где су разјашњене важне ствари у вези са термином који се помиње у Декларацији о несталим особама, рекао је директор Канцеларије за КиМ
Петковић: Заштитили смо интересе државе Србије када је реч о Декларацији о несталима© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Пре усвајања Декларације о несталим особама, разјашњене су важне ствари у вези са термином који се помиње у декларацији, рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић. 

Он је у изјави за новинаре у Бриселу рекао да је усвојени текст Декларације претходно усаглашен на техничком нивоу.

"Оно што је важно то је да је пре усвајања текста декларације приложена и изјава коју је потписао председник Александар Вучић, где су разјашњене важне ствари у вези са термином који се помиње у Декларацији о несталим особама. Ова изјава потврђује да смо заштитили интересе државе Србије када је реч о овом питању", рекао је Петковић.

Он је истакао да Србија више од две године инсистира на усвајању ове декларације.

"Све време Приштина врши опструкцију и не жели да се договоримо јер инсистира на термину 'присилно нестали' који је правни конструкт, односно термин који је дефинисан у тачки 2. Међународне конвенције о присилном нестанку, а намерно су инсистирали на термину да би Приштина могла да се позива на то и да тражи одговорност Београда када је реч о присилном нестанку. То је у овој изјави јасно подвучено", рекао је Петковић.

У текст декларације, како наводи, ушао је термин "нестали под принудом".

"То није правни конструкт и не укључује било какву одговорност државе Србије у правном смислу, већ указује само на околности под којима је одређена особа односно лице нестало", истакао је Петковић. 

Директор канцеларије за КиМ је подсетио да се још увек потражује 1.621 лице које се води као нестало, од чега је 568 српске националности и додао да је то хуманитарно и цивилизацијско питање - да се коначно утврди пуна истина. 

"Поступили смо по свим захтевима Приштине, ископали 23 локације у централној Србији, а Приштина не поступа по налозима Београда за девет локација где се налазе Срби", навео је Петковић и додао да се наставља разговор о Статуту ЗСО. 

Непријатне сцене током представљања нацрта статута

Чланица Управљачког тима за Заједницу српских општина Данијела Вујичић рекла је да приштинска страна није хтела да саслуша представљање нацрта статута Заједнице српских општина.

Она је новинарима рекла да је њен тим данас после пет година имао прилику да представе нацрт статута ЗСО  који је завршен још 2018. године.

"Доживеле смо једну велику непријатност, колегиница Беловић и ја и да се није умешао председник, настао би хаос", рекла је она новинарима.

Курти и Бесљими су стално добацивали, нису нам дали да говоримо, да није било председника Вучића настао би хаос. Прво што је председник рекао када смо ушле у просторију, колегиница Беловић и ја, било је: "Где сте моје Српкиње са српског Косова и Метохије?". Ту је настао тотални хаос - зашто се користи Косово и Метохија, "то није део Србије"...

"Већ две недеље уназад они врше такав притисак на управљачки тим. Имали су пет година да се договоре са нама око свега, били смо отворени за сарадњу а сада испада да не желимо сарадњу. То доказ колико су одговорни и желе да формирају ЗСО", рекла је она а пренео РТС.

image