Србија и Балкан

"Новости": Шта је све Куртију засметало у Нацрту статута ЗСО

Нацрт статута ЗСО директно произлази из Првог споразума о принципима, који уређују нормализацију односа из 2013. и Општих принципа из 2015. године које су делегације из Приштине прихватиле и који су ратификовани у њиховом парламенту
"Новости": Шта је све Куртију засметало у Нацрту статута ЗСО© Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

Премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију у Нацрту статута Заједнице српских општина највише је сметао члан 2 у којем се говори о територији коју би захватала ЗСО и њеним "симболима државности", како он то тумачи, односно, о праву на заставу, грб и химну и административно седиште, које би било у Северној Митровици. 

Како пишу "Вечерње новости", које су данас ексклузивно објавиле текст Нацрта статута ЗСО, који је јуче у Бриселу представио Управљачки тим, Куртију је засметао и члан 16, који подразумева да Заједница управља јавном имовином и добрима, инфраструктуром, природним ресурсима.

Такође, није му по вољи ни ставка под одредбом Имовина и приходи Заједнице где се прецизира и право ЗСО да добија новац из буџета Србије. Делегацији Приштине не свиђа се ни члан 54 у којем пише да добрима у општој употреби (путеви, мостови, тунели, пруге, улице, паркови...), а који се налазе на територији ЗСО, управља Заједница.

Како се истиче, реч је о документу који директно произилази из Првог споразума о принципима који уређују нормализацију односа из 2013. и Општих принципа из 2015. године, сагласно Европској Повељи о локалној самоуправи, а које су делегације из Приштине прихватиле и који су ратификовани у њиховом парламенту.

Сам нацрт ЗСО Управљачки тим, у којем седе представници српских општина са КиМ, урадио је још 2018. године, али Албанци су све до синоћ одбијали да се упознају са његовом садржином, иако је то била њихова обавеза из Бриселског споразума.

Већ при првом читању у згради Европске службе за спољне послове било је јасно да Аљбин Курти не помишља да прихвати нешто на шта се његова страна обавезала. 

Како сазнају "Новости", осим што су он и Бесник Бисљими на приземан начин, константно добацујући и ругајући се на готово сваку реч, ометали излагање координаторке Управљачког тима Данијеле Вујичић (у једном тренутку морао је да интервенише и председник Александар Вучић како би их смирио), јасно су маркирали делове статута који им нису по вољи.

image