Србија и Балкан

Разрешен српски Управљачки тим за израду статута ЗСО; Петковић: Курти жели нове сукобе

Управљачки тим је Бриселским споразумима из 2013. и 2015. године задужен је за оснивање ЗСО, а чини га четворо представника Срба из општина на северу КиМ
Разрешен српски Управљачки тим за израду статута ЗСО; Петковић: Курти жели нове сукобе© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Министар локалне самоуправе привремених приштинских институција Елберт Краснићи саопштио је данас да је разрешио Управљачки тим за израду статута Заједнице српских општина.

Краснићи је навео да је, након што је представио Нацрт статута ЗСО на јучерашњем састанку у Бриселу, тај тим остао без статуса.

"После јучерашњег представљања нацрта статуса Заједнице општина са српском већином у Бриселу, према надлежностима које су дате Управном тиму Бриселским споразумима из 2013. и 2015. године, овај тим је сада такође без статуса", ​​написао је Краснћи на Фејсбуку.

Управљачки тим је Бриселским споразумима из 2013. и 2015. године задужен је за оснивање ЗСО, а чини га четворо представника Срба из општина на северу КиМ, док га је званично потврдила влада у Приштини.

Координаторка Управљачког тима за израду статута ЗСО Данијела Вујичић изјавила је да је након јучерашњег састанка у Бриселу да је српска страна имала прилику да представи нацрт ЗСО који је завршен још 2018. године, али да приштинска страна није хтела да саслуша представљање нацрта статута, као и да је презентацију испратила са ниподаштавањем и подсмехом.

Вујичић је новинарима после састанка рекла да је током представљања нацрта статута доживела непријатности и да су Аљбин Курти и Бесник Бисљими све време добацивали.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је после јучерашње рунде преговора Београда и Приштине у Бриселу јасно да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не жели формирање Заједнице српских општина ни мир, те да постоји бојазан како ће се даље развијати ситуација на КиМ.

Додаје да је Курти негирао постојање управљачког тима, који је јуче у Бриселу представио нацрт статута ЗСО, те да је рекао да за њега тај тим нема никакву улогу ни статус, иако, подсећа Петковић, постоји посебан споразум из 2013. године који говори о мандату и делокругу рада управљачког тима.

"Управљачки тим је представио нацрт статута ЗСО. На састанку су биле две даме, које су врло професионално представиле тај нацрт који су урадили пре око пет година, представиле су тачку по тачку, а све време док су излагале Курти се заједно са Бисљимијем подсмевао и ометао ток излагања, покушавајући да ниподаштава две даме", навео је Петковић.

"Након јучерашњег састанка и одбијања Куртија да разговара о формирању ЗСО плашим се како ће се даље развијати ситуација на КИМ. То је био и први утисак председника Александра Вучића и високог представника Европске уније за спољну политику Жозефа Бореља који је рекао да су на северу КиМ отворени путеви за некакве нове кризе", навео је Петковић на РТС.

Он је навео да приштинскa страна негира све  договорено споразумима из 2013. и 2015. године када је реч о формирању ЗСО и да је јасно после јучерашњег састанка да Курти не жели никакве разговоре, већ нове сукобе.

Петковић је подсетио да је нацртом статута Заједница српских општина разрађена тачка по тачка којима су обухваћена питања надлежности, структуре, циљеве и функционисање ЗСО, те да је њима предвиђено да ЗСО има покретну и непокретну имовину, свој правни статус.

Упитан да ли очекује да ће се нешто променити до техничких разговора који би могли да се одрже око 20. маја, Петковић је рекао да је на међународној заједници да изврши притисак.

"На ЕУ и међународној заједници је да изврши притисак и по питању ових предлога везано за 'како даље' после ових антидемократских избора на северу. Да изврши притисак на Приштину, па да видимо да ли ће можда она другачије сагледавати ствари јер без разговора и са оваквим репресивним понашањем Аљбина Куртија ја не видим како можемо даље", рекао је Петковић.

Петковић је навео да се Београд држи свих потписаних споразума, док Приштина негира све оно на шта се обавезала.

"Видите ту врсту лицемерја, они траже од нас да поштујемо оно што није потписано, иако је председник Вучић свима ставио до знања које су наше црвене линије и докле можемо да идемо у имплемнетацији онога што је договорено, са друге стране имамо четири потписана споразума на које се обавезала Приштина, као и Бриселски споразум који са њихове тачке представља и међународно правни документ, који је ратификован у приштинском парламенту, а они то неће да спроведу", навео је Петковић.

Петковић је рекао да се трећа тачка јучерашњих преговора тицала локалних избора који су се одиграли на северу покрајине.

"Трећа тачка јучерашњих разговора тицала се ситуације на терену након тих антидемократских и противправних избора на северу КиМ, на које је изашло 3,4 одсто, тј. око 1500 Албанаца и 13 Срба", рекао је Пековић.

Како је објаснио, "сада је ситуација таква да су Албанци ти који су изабрани за градоначелнике, а реч је о окупационим гаулајтерима који би сада требало да заузму четири општине на северу КиМ-а".

Петковић је објаснио да постоји некакав рок од тренутка када је изборна комисија (ЦИК) прогласила изборне резултате до 28. маја када они требају до преузму дужност.

"Те ситуације отварају нова питања и нове безбедносне дилеме, које се јављају испред свих нас, и питамо се како ће то да изгледа", рекао је он.

Он је рекао да је ЕУ била коректна на јучерашњим преговорима, и да је предложила свој предлог као неку врсту прелазног решења - како да изађемо из ове ситуације.

"Курти је све то одбио, и ако је наша страна то прихватила, јер нама је важно да сачувамо мир и стабилност", поручио је Петковић.

image