Србија и Балкан

Стано: Управљачки тим мора да функционише док се не усвоји Статут ЗСО

Одлука Приштине о распуштању Управљачког тима који је израдио нацрт Статута ЗСО "крши слово и дух договора о дијалогу", поручио је портпарол Европске уније Петар Стано
Стано: Управљачки тим мора да функционише док се не усвоји Статут ЗСОGetty © Mark Renders

Портпарол Европске уније Петар Стано изјавио је да одлука Приштине о распуштању Управљачког тима, који је израдио нацрт Статута Заједнице српских општина (ЗСО), "крши слово и дух договора о дијалогу" и да свака одлука у вези са тимом мора бити одобрена у оквиру дијалога којим између Београда и Приштине посредује ЕУ.

"У споразумима о дијалогу је јасно да управљачки тим мора да функционише док се не усвоји статут ЗСО", рекао је Стано.

Он је истакао да је први нацрт Управљачки тим представио 2. маја приликом разговора на високом нивоу, којим је већ започет преговарачки процес, преноси портал "Калџо".

Стано је рекао да ће посредници у дијалогу позвати главне преговараче да започну преговоре и да ће Управљачки тим бити позван да учествује у процесу, ако то буде потребно.

"ЕУ ће као посредник позвати главне преговараче и њихове стручњаке у Брисел да започну преговоре о Статуту. Очекујемо да се обе стране укључе у процес конструктивно и у доброј вери, и да брзо окончају преговоре. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ је 2. маја поручио странкама да ће управљачки тим бити позван да учествује у процесу ако буде потребно, што ће одредити модератор ЕУ", закључио је Стано.

Приштина на челу са Аљбином Куртијем је донела једнострану и противправну одлуку да распусти Управљачки тим који је израдио нацрт Статута ЗСО и представио га у уторак у Бриселу, на шта ни Курти нити његов такозвани министар за локалну самоуправу немају никакво право, изјавио је раније у среду директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

image