Србија и Балкан

Приштина плаћа одбрану припадницима тзв. ОВК у Хагу, али жртве не признаје

Специјализовани суд за злочине на КиМ критикује привремене институције будући да тамошњи закон препознаје само настрадале од припадника снага СРЈ, не и тзв. ОВК – жртве могу бити само Албанци
Приштина плаћа одбрану припадницима тзв. ОВК у Хагу, али жртве не признаје© Tanjug/Koen van Weel/Pool via AP

Одбрана припадника тзв. Ослободилачке војске Косова пред хашким Специјализованим судом за злочине на КиМ финансира се из "касе" коју је за ове потребе оформила Приштина, док не постоји буџет за жртве.

Наиме, одредбе тзв. косовских закона о штети и повредама претрпљеним у контексту рата на Косову 1998–1999. тичу се "искључиво жртава непријатељских снага", чиме се врши дискриминација између жртава сукоба. Дакле, тај закон препознаје само настрадале од припадника снага СРЈ, не и тзв. ОВК – жртве могу бити само Албанци, пишу "Вечерње новости".

Међутим, према правилима Специјализованог суда, жртве су равноправни део процеса. Оне имају свог адвоката, Британца Сајмона Лоза, који има увид у документацију и поверљиве материјале и обавештава их о свему. Жртве могу да буду и сведоци.

Све је пак постало очигледно пошто је Саљих Мустафа, осуђен на 26 година за ратне злочине, дужан да на рачуне жртава које су учествовале у његовом процесу уплати 207.000 евра.

У процесу који се води против Хашима Тачија, Јакупа Краснићија, Реџепа Сељимија и Кадрија Весељија статус жртава има 140 људи, а у случају против Пјетера Шаље има осам жртава.

"У Специјализованом суду учествују жртве и имају свог адвоката. Јасно је да ће влада тзв. Косова морати да плати одштету ако осуђеник не може. Јер ово је суд који је направљен по тзв. косовским законима и све што се налази у пресуди мора да се спроведе. Ако не буду добили одштету у неком року, жртве могу да покрену процес и да туже", истакао је адвокат Бранко Лукић, који је био учесник у суђењима пред Трибуналом за кривичне санкције у бившој Југославији.

Министарка правде тзв. Косова Аљбуљена Хаџију рекла је да је до сада издвојено око 18 милиона евра "за одбрамбене тимове лидера ОВК којима се суди у Хагу". Према ранијим изјавама, у сврху одбране Приштина би требало да издвоји 20 милиона евра, закључују "Вечерње новости".

image