Србија и Балкан

Лајчак: Представљени нацрт статута ЗСО полазна тачка за предстојеће преговоре

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине навео је да су стране предузеле важан и симболичан корак ка оснивању ЗСО
Лајчак: Представљени нацрт статута ЗСО полазна тачка за предстојеће преговоре© © ATA Images, all rights reserved

Први нацрт статута Заједнице српских општина, који је управљачки тим представио прошле недеље у Бриселу у наставку дијалога Београда и Приштине, није коначан. Tо је важна полазна тачка за предстојеће разговоре на нивоу главних преговарача, навео је специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Сумирајући своју претходну радну недељу, у објави на Фејсбук профилу Лајчак је навео да је сусрет председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија био најважнији догађај седмице. Како је навео, Вучић и Курти састали су се како би разговарали о кључном питању несталих особа.

"Одушевљен сам што су се оба лидера сложила да заједно раде, како би разјаснили локацију људи који су нестали током рата. Поздрављамо одобравање декларације о несталим особама и очекујемо да ће се остварити напредак у затварању нерешених случајева несталих особа", написао је Лајчак.

Он је додао да су стране предузеле важан и симболичан корак ка оснивању ЗСО, помињући у том смислу и представљени нацрт статута.

image
VV inauguration
banner