Србија и Балкан

ОШ "Владислав Рибникар" отворена од среде, настава ће бити постепено увођена

Организована је стручна подршка професионалаца из домаћих најеминентнијих институција које се баве менталним здрављем које ће бити на располагању ученицима, наставницима и родитељима како би им се помогло да се што пре опораве од трауме
ОШ "Владислав Рибникар" отворена од среде, настава ће бити постепено увођена© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Београдска основна школа "Владислав Рибникар" од среде ће бити отворена за ученике, саопштило је данас Министарство просвете и прецизирало да то не значи да од тог дана почиње и настава, већ да ће се она уводити "постепено, у договору са родитељима и стручњацима".

У саопштењу се, такође, напомиње да је данас организован продужени боравак ученика од првог до четвртог разреда, у складу са Планом интервенције у кризи за ту основну школу, у којој се прошле недеље одиграла трагедија када је малолетни ученик К.К. убио осам ђака и чувара школе.

"С обзиром на велики број деце и родитеља који желе да дођу у своју школу и причају са својим наставницима, а уз став дечијих психијатара, школа ће од среде бити отворена за своје ученике. То не значи да од тог дана почиње и настава, већ су рад и разговори са стручњацима који се организују у служби психолошке подршке ученицима, њиховим родитељима и запосленима", истиче се у саопштењу.

"Настава ће се уводити постепено, у договору са родитељима и стручњацима. На повратку деце у школу, уколико нису спремна, нико не инсистира", додаје се у тексту.

Како се наводи, организована стручна подршка професионалаца из домаћих најеминентнијих институција које се баве менталним здрављем на располагању је ученицима, наставницима и родитељима управо да би им се помогло да се што пре опораве од трауме.

"Такође, након (у недељу) одржаног Савета родитеља, већина родитеља је става да је потребан повратак деце у школу, уз различите предлоге о начину организације наставе и школског живота. Министарство наглашава да ће се сваки потез и корак Школског тима за кризне интервенције разматрати са родитељима и наставницима ОШ 'Владислав Рибникар', у најбољем интересу ученика. Такође, школа и Школски тим ће родитеље ученика обавештавати путем редовних канала комуникације", пише у саопштењу.

Министарство, такође, напомиње да је данас почео и прихват ученика од првог до четвртог разреда, односно организован је продужени боравак, и биће реализован сваког наредног дана.

"И у овој ситуацији Министарство просвете и школа руководе се препорукама и мишљењем стручњака", истиче се у саопштењу.

Министарство просвете и Министарство здравља, у сарадњи са ОШ "Владислав Рибникар"' и Школским тимом за кризне интервенције, формирали су Тим за психолошке кризне интервенције који чине психолози, психотерапеути и психијатри Института за ментално здравље, Клинике за неурологију и психијатрију деце и омладине Клиничког центра Србије, Друштва психолога, Филозофског факултета и стручњака других релевантних институција.

Овај тим стручњака (психолога, психијатара, психотерапеута) су свакодневно у школи од петка и пружају сву стручну неопходну помоћ свима којима је потребна – ученицима, наставницима, родитељима. Тај вид подршке обезбеђен је и за наредни период.

image