Србија и Балкан

Једном је један западни дипломата рекао да зна шта ће бити решење за тзв. Косово

Нови француско-немачки предлог о нормализацији односа Београд и Приштине "отворио" је стару рану
Једном је један западни дипломата рекао да зна шта ће бити решење за тзв. КосовоNone © FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Иако су приштинске власти избегле формирање ЗСО на који су се обавезале према Бриселском споразуму 2013. године, нови француско-немачки предлог о нормализацији односа Београда и Приштине поново је "отворио" ово питање.

Аугустин Паљокај, дописник Кохе из Брисела, сматра да су приштинске власти направиле две озбиљне грешке - обавеза тзв. Косова да формира Заједницу српских општина и одлука да се не шаљу јединице КБС на север Косова.

Приштински политички кругови сматрају да се сусрећу са идејом да Србима треба "дати нешто више од Ахтисарија", како не би испало да су Срби "све изгубили", а  Албанци "све добили". Овакав наратив су прихватиле и дипломате земаља које су признале независност Косова, укључујући и САД.

Паљокај наводи да се по питању ЗСО чини да је то нешто што 'Косово' мора да прихвати, пошто су ову обавезу прихватили тадашња "влада" Хашима Тачија и Скупштина тзв. Косова. Тзв.Косово једино може да се изјасни када ће се формирати ЗСО. 

Надовезујући се на мишљење неименованог "веома високог западног дипломате", који је пре много година, негде у првој фази дијалога, на састанку рекао да већ зна шта ће бити решење за север Косова и за етничке Србе који у том делу имају већину. Говорило се да тај део и тамошњи Срби треба да имају неку врсту аутономије. Али је речено да не могу користити ту реч. 

Паљокај пише о негативним конотацијама Ахтисаријевог плана за Србе и српске аутономије за Албанце. Како је за Албанце реч аутономија за север Косова неприхватљива, тако је и Ахтисари неприхватљив за Србе, јер је предвидео независност Косова. Тако се мора наћи решење које би било "мало више од Ахтисарија и мало близу аутономије, али мање од аутономије по имену".

У косовским медијима је прошле недеље кружио "немачки нацрт" Статута ЗСО, према коме ЗСО има 10 општина са могућношћу проширења. Нацрт је предвидео да ЗСО има потпуни надзор локалне економије и образовања, као и право да сарађује са Србијом и другим привредним субјектима у региону.

Државна министарка Немачке Ана Лирман изјавила је да нацрт статута ЗСО који је објавила приштинска Коха, нема никакве везе са Владом Немачке, али је оценила да би било добро да се о статуту постигне сагласност.

Идеја о оснивања ЗСО данас наилази на отпор у самом врху приштинских власти, о чему се нарочито писало после недавне посете специјалног изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара Приштини.

Председница привремних приштинских институција Вјоса Османи сматра да је циљ француско-немачког предлога да ЗСО треба да буде у складу са уставом тзв. Косова. Османи тврди да јој је државни секретар САД Ентони Блинкен рекао да "ништа што је противно уставу 'Косова' неће бити разматрано"

Портпарол тзв. Владе Косова Перпарим Криезиу рекао је да је став приштиских власти о ЗСО непромењен: "Удружење чији је основни карактер национална припадност у супротности је са Уставом и самим карактером наше државе. Штавише, невећинским заједницама је потребна интеграција, а не изолација".

Бивши главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом Едита Тахири тврди да је специјални изасланик САД Габриел Ескобар током недавне посете Приштини затражио од "премијера" Куртија одговор за неформиране ЗСО.

image