Србија и Балкан

Демографска пандемија на "Косову": За две године отишло више од 100.000 радника

Међу разлозима одласка су ниске плате, недостатак уговора о раду и здравствене заштите, неплаћени прековремени и ноћни рад
Демографска пандемија на "Косову": За две године отишло више од 100.000 радникаGetty © Chris McGrath

Више од 100.000 радника напустило је "Косово" у последње две године у потрази за бољим условима живота, а у земље ЕУ отишли су углавном они који су радили у приватном сектору, наводи Јуроњуз Србија.

Међу разлозима одласка су ниске плате, недостатак уговора о раду и здравствене заштите, неплаћени прековремени и ноћни рад, кажу синдикална удружења и економски стручњаци.

Косовска влада за сада нема јасну стратегију како да смањи тренд одласка и изложена је оштрим критикама опозиције која тврди да се ништа не ради на стварању бољих услова за живот грађана.

И поред стопе незапослености од близу 17 одсто, "Косово" се суочава са недостатком радне снаге. Према подацима Агенције за статистику, "Косово" је 2021. године напустило 42.700 радника. Нема званичних података за 2022. и прве месеце ове године, али се процењује да је тренд одласка у порасту.

Председник синдиката радника у приватном сектору Јусуф Аземи каже да минимална зарада није повећана, упркос обећањима приштинске владе.

"Минимална зарада у приватном сектору и даље износи од 130 до 170 евра, упркос чињеници да је Влада 'Косова' обећала повећање на 350 евра. Тражили смо 25 пута од премијера и министара да прилагоде услове за раднике, али 'Косово' је прво у региону по броју страдалих радника на радном месту", наводи Аземи.

Економски аналитичар Сафет Грџалиу каже за Јуроњуз Србија да повећања плата није било више од деценије и да приватни сектор мора да добије подршку.

"У приватном сектору немате ни закон за минималну плату, немате ни повећање плата уназад 10, 12 година, то ће бити највећи изазов. Мислим да мора да се ојача тај јавно-приватни дијалог, мора да буде подршке приватном сектору, јер ако ви отварате директан рат према приватном сектору, мислим да ће то бити највећи проблем за 'Косово'", сматра Грџалиу.

У протекле две године отишло 350 лекара

Ни у здравству није ништа мањи проблем, јер је бруто плата лекара специјалиста 630 евра.

Према подацима лекарске коморе, у протекле две године са "Косова" је отишло око 350 лекара, а ове године се за одлазак припрема и око 1.000 медицинских сестара. Министар здравља Арбен Витиа тврди да нису само ниске плате разлог одласка медицинских радника.

"Многи здравствени радници са којима сам разговарао, рекли су ми да осим плата, постоје и други разлози због којих одлазе. То је углавном у вези са неправилним распоредом здравствених радника и медицинског особља и неодговарајућим условима рада, као и недостатком опреме", рекао је Витиа.

Одлазе и ИТ стручњаци, грађевински и угоститељски радници, мајстори - Срби у централну Србију, а Албанци у земље Европске уније.

"Ако се настави овако, највећи проблем, не само за 'Косово' него за целу регију ће бити та демографска пандемија, јер претежно млади одлазе вани. У том контексту морамо да схватимо истину да без политичке стабилности на 'Косову' тешко да ћемо имати економски препород или перспективу", навео је Сафет Грџалиу.

Осим тога, реално је и очекивање да ће се одлив радне снаге са "Косова" повећати након јануара 2024. Примера ради, према подацима албанске агенције ИНСТАТ, након визне либерализације је из Албаније у протеклих десет година отишло 200.000, а из Северне Македоније у истом периоду чак 230.000 радника различитих занимања.

image