Србија и Балкан

Немачки парламент ће изгласати продужење мисије Бундесвера на КиМ

Мандат омогућава слање до 400 војника Бундесвера, али је тренутно у оквиру мисија Кфора 70 немачких војника и ту нису планиране никакве измене
Немачки парламент ће изгласати продужење мисије Бундесвера на КиМwww.globallookpress.com © Sina Schuldt

Немачки парламент ће гласати за продужење мисије Бундесвера на Косову и Метохији, јер такав предлог владе подржава владајућа већина, али и највећа опозициона групација.

Одлука у Бундестагу око продужења мисије немачких оружаних снага у склопу међународне мисије Кфор на КиМ, у ствари је готова ствар, пише "Дојче веле"

Влада Немачке 3. маја донела је одлуку о продужењу мандата, а потврда Бундестага је сигурна, будући да одлуку подржавају странке владајуће коалиције, али и опозициона посланичка група демохришћана.

Мандат омогућава слање до 400 војника Бундесвера, али је тренутно у оквиру мисија Кфора 70 немачких војника и ту нису планиране никакве измене.

Бундесвер је присутан на КиМ од јуна 1999. године, а у њихов мандат, осим очувања мира, спада и подршка формирању Косовских безбедносних снага.

Гласање о мисији на Косову и Метохији очекује се на седници парламента за две недеље, а трошкови за следећих 12 месеци процењују се на 6,1 милион евра.

image
VV inauguration
banner