Србија и Балкан

Вујичић: У Нацрту ЗСО нема ничег спорног, али Приштини много тога смета

Захтеви Срба са Космета су, према речима координаторке управљачког тима, веома јасни, а осим што траже да се ЗСО формира у складу са потписаним споразума, потребно је и да се РОСУ јединице повуку са севера где се налазе противправно
Вујичић: У Нацрту ЗСО нема ничег спорног, али Приштини много тога смета© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Желимо формирање Заједнице српских општина у складу са сва четири споразума потписана у Бриселу, чији је гарант Европска унија, поручује координатор Управљачког тима за успостављање ЗСО Данијела Вујичић, која у разговору за "Политику" додаје да су баш ти договори били основ за израду Нацрта статута.

Без обзира на то што у Нацрту нема ничег што није садржано у раније потписаним споразумима, Приштини је, открива Вујичић, нарочито засметао члан два који говори о територији ЗСО и симболима, члан 16 који подразумева да ЗСО располаже имовином, добрима, инфраструктуром и природним ресурсима, а спорно им је и да ЗСО добија новац из буџета Републике Србије, да ЗСО припадају добра у општој употреби, путеви, мостови, пруге…

Иако је ЕУ поручила да то руши дух дијалога, Приштина је Управљачки тим распустила, али Вујичић истиче да "ми наш посао нисмо завршили, тек смо га започели".

"Одбацујући Нацрт статута, Курти је потврдио да не жели мир, већ сукобе, што је показао и једностраним захтевом  за отварање главног моста на Ибру, који су осудили и сви међународни представници јер је то део дијалога. Ми само желимо мир, да будемо своји на своме поред комшија Албанаца, али неодговорни политичари из Приштине томе не доприносе", прокоментарисала је координаторка Управљачког тима.

РОСУ да се повуче са севера КиМ

Захтеви Срба са Космета су, подвлачи Вујичић, веома јасни. Осим што траже да се ЗСО формира у складу са потписаним споразума, потребно је и да се РОСУ јединице повуку са севера где се налазе противправно.

"То су наше црвене линије", наводи она.

Вујичић је истакла да Бриселски споразум врло јасно прецизира да је Управљачки тим једини надлежан за израду Статута ЗСО.

"Они могу са нама да разговарају, да дају одређене примедбе, али суштину не могу да мењају, нити могу сами једнострано да напишу статут и кажу – то је предлог. Управљачки тим је, по свим споразумима једини надлежан за Статут и спровођење читавог процеса до формирања ЗСО", нагласила је Вујичић.

image