Србија и Балкан

Косовска полиција зауставила и малтретирала двојицу књижевника из Грачанице

Да ли је употреба српског језика окидач за насиље униформисаних припадника полиције и да ли је српски језик избачен из службене употребе, питају нападнути новинари и књижевници
Косовска полиција зауставила и малтретирала двојицу књижевника из Грачанице© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Косовска полиција зауставила је прексиноћ у месту Преоце, недалеко од Грачанице, и петнаест минута малтретирала Живојина Ракочевића, новинара и књижевника, председника Удружења новинара Србије који живи у Грачаници и Жарка Миленковића, професора и песника, уредника програма у Дому културе "Грачаница".

Њих двојицу зауставили су полицајци са панцирима и оружјем у рукама на кружном току у Преоцу, двојици књижевника наређено је да изађу из кола, возило је претресено, а у једном тренутку полицајци су их почели ударати по ногама. Приликом заустављања, возило у коме су било Ракочевић и Миленковић упало је и у већу рупу поред пута па је направљена и мања материјална штета.

"Видевши шта је урадио, полицајац је почео да виче на албанском језику, да се понаша врло агресивно и буде врло непријатан. На љубазно питање да ли има неког ко говори српски језик, он је одговорио новим бесом и агресијом, извео нас напоље и кренуо у претрес аутомобила. На ново питање зашто то раде и да ли можемо да добијемо њихов полицијски број, одговорили су врло непријатним, детаљним претресом, прислањањем на кола, ударањем по ногама", стоји у писму које су Ракочевић и Миленковић после свега што су доживели упутили Полицијском инспекторат Kосова поводом овог случаја.

У писму на које до сада нису добили одговор, двојица Срба из Грачанице написали су и да "овде плаћамо таксе и порезе, па тако плаћамо и ове полицајце који дискриминишу, понижавају и врше репресију".

"Тражимо да их пронађете и да, ако је то могуће, зауставите репресију, отворите неку врсту дијалога и спречите да огроман број људи буде дискриминисан, понижен и да живи у страху. Резултат оваквог понашања је затварање у енклаве и губљење наде у било какав демократски напредак. Све ово изазива дубоко неповерење и у потпуној је супротности са кампањама и промоцијама да сви грађани имају поверења у Kосовску полицију и да она може да их заштити", стоји у писму Ракочевића и Миленковића.

Поред овог они су о свему што се догодило у Преоцу обавестили и шефа ОЕБС-а на Kосову Мајкла Девенпорта, као и амбасадоре САД и Немачке - Џефрија Ховенијера и Јерна Родеа.

Девенпорту и двојици амбасадора поред осталог упутили су и питања да ли је "употреба српског језика окидач за насиље униформисаних припадника полиције и да ли је српски језик избачен из службене употребе", као и "да ли полицајци без идентификационих бројева, по своме нахођењу, могу вршити агресију над грађанима и свима који им из неког разлога буду сумњиви или им се не допадају, користе српски језик или траже да се поштује закон?"

"Да ли полицајци приликом заустављања возила, ако то чине на небезбедном месту, смеју да проузрокују штету на приватној имовини?  Има ли икакве шансе да се на Kосову поштује минимум закона, а да етничка припадност буде у другом плану?", стоји поред осталог у писму Ракочевића и Миленковића Девенпорту и амбасадорима на које за сада нема реакције.

Петковић: Срамотно малтретирање полиције

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је недопустиво и срамотно малтретирање Косовске полиције у Преоцу, која је причала на албанском језику "повишеним и грубим тоном".

Према његовим речима, додатно су полицајци одбили да се легитимишту и оставе свој полицијски број.

"Ово је још један пример репресије и одмазде коју над српским народом у покрајини спроводи режим Аљбина Куртија, а којег нису поштеђени ни новинари, ни радници у области културе. Ово ничим изазвано малтретирање по етничкој основи лице је и слика наводне демократије која влада на простору Косова и Метохије, у којој су Срби криви самим својим постојањем и употребом свог, матерњег, српског језика", казуао је он.

Петковић је указао да иако су се овим поводом Ракочевић и Миленковић обратили, како мисији ОЕБС, амбасадама САД и Немачке на Косову и Метохији, тако и тзв. Полицијском инспекторату Косова, никакав одговор нису добили.

"Из свега наведеног евидентно је да на Косову и Метохији дискриминација замењује закон, право и правду када су Срби у питању и о свим етнички мотивисаним инцидентима и нападима на Србе на КиМ детаљно ћу говорити и током предстојеће рунде дијалога у Бриселу", рекао је Петковић.

 

image