Србија и Балкан

Доследан став Кипра о непризнавању тзв. Косова

Кипар је једна од пет земаља чланица Европске уније које не признају косовску независност, а недавно је гласао против апликације тзв. Косова за чланство у Савету Европе
Доследан став Кипра о непризнавању тзв. КосоваGetty © Matthias Hangst

Амбасадор Кипра у Србији Димитриос Теофилакту изјавио је да та држава има доследан став о непризнавању независности Косова, и да Кипар поштује територијални интегритет и Србије и свих других држава.

"Наш став о непризнавању Косова је принципијелан и доследан и то не само због тога што имамо сличан проблем. Да бисмо били кредибилни, морамо се руководити доследним и принципијелним ставовима, у складу са међународним правом", рекао је Теофилакту за данашњу "Политику".

Упитан да ли Кипар трпи неке последице због таквог става, амбасадор је казао да када витални национални интереси такозваних малих држава нису у складу са интересима других, углавном "већих играча", одређени притисци или последице се морају предвидети.

"Без обзира на економске или друге последице, државе не би требало да доносе одлуке под притиском", навео је Теофилакту.

Амбасадор, који је на крају свог дипломатског мандата, додао је да Кипар у складу са политиком ЕУ подржава дијалог Београда и Приштине и заједно са осталим чланицама инсистира на пуној примени одредаба које се тичу српских општина на Косову.

Кипар је једна од пет земаља чланица Европске уније које не признају независност тзв. Косова, а недавно је гласао против апликације тзв. Косова за чланство у Савету Европе.

image