Србија и Балкан

Лајчак: Очекујем пуну примену Бриселског споразума и договора из Охрида

Изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине подсетио да је, током последње посете КиМ, отишао на север и да га је "забринуло оно што је чуо"
Лајчак: Очекујем пуну примену Бриселског споразума и договора из Охрида© Танјуг/Дописништво КиМ

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, уочи наставка разговора у Бриселу, још једном је поручио да је важно фокусирати се на нормализацију и имплементацију споразума из Брисела и анекса из Охрида.

Он је истакао да је неопходно да се избегавају било какви некоординисани потези који би могли да "процес избаце из колосека".

"Дивно је вратити се у Брисел након посете 'Косову' и Србији, где сам отпутовао да припремим терен за следећу рунду састанка главних преговарача у Бриселу. Моја прва станица била је Приштина, где сам се састао са косовским премијером Аљбином Куртијем и првим потпредседником владе Бесником Бисљимијем. Током састанка разговарали смо о очекивањима од предстојећег састанка у Бриселу, те сам нагласио потребу да се у потпуности фокусирамо на нормализацију и спровођење Бриселског споразума и охридског анекса. Такође сам нагласио важност избегавања било каквих некоординисаних потеза који би потенцијално могли да избаце процес из колосека", објавио је Лајчак на званичном налогу на Фејсбуку.

Нагласио је да је током посете КиМ отишао и на север, како бих се састао са различитим саговорницима из цивилног друштва и политичких партија и разговарао о последњим дешавањима.

"Нажалост, оно што сам чуо ме је забринуло. Отуда сам поновио потребу да се избегне свака могућност ескалације и да се потпуно усредсредимо на нормализацију", поручио је изасланик ЕУ.

Он је навео и да је након тога отишао у Београд, где се састао са председником Србије Александром Вучићем и директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем.

"Током нашег састанка разговарали смо о путу напред у спровођењу Споразума од 27. фебруара и његовом анексу од 18. марта, а у оквиру припреме за сутрашњи састанак у Бриселу. Очекујем да ће оба главна преговарача бити спремна да договоре следеће конкретне кораке ка спровођењу споразума", истакао је Лајчак.

image
VV inauguration
banner