Србија и Балкан

Наставак дијалога у Бриселу: Лајчак завршио састанак са Петковићем, у току разговор са Бисљимијем

Најважнија тема састанака у Бриселу - формирање Заједнице српских општина
Наставак дијалога у Бриселу: Лајчак завршио састанак са Петковићем, у току разговор са Бисљимијем© Танјуг/Тара Радовановић

У Бриселу је пре нешто више од сат и по завршен састанак директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића и специјалног изасланика Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

Како сазнаје "Косово онлајн" на лицу места, Лајчак се тренутно налази на састанку са главним преговарачем Приштине и замеником премијера такозваног Косова Бесником Бисљимијем.

Након ова два састанка очекује се нова рунда техничког дијалога између главних преговарача, Петра Петковића и Бесника Бисљимаја.

Очекује се да ће најважнија тема састанака у Бриселу бити формирање Заједнице српских општина у складу са бриселским споразумима из 2013. и 2015. године.

Изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак боравио је прошле недеље у посети Приштини, а затим и Београду, и том приликом поручио да у дијалогу постоје два пута: нормализација или конфронтација, а да друго није никоме у интересу.

Последњи састанак у дијалогу одржан је 2. маја на високом нивоу када су се председник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти договорили о Декларацији о несталим лицима, а Управљачки тим представио нацрт Статута ЗСО.

image
VV inauguration
banner