Србија и Балкан

Завршен трилатерални састанак у Бриселу, Петковић: Бисљими покушао да обесмисли наставак дијалога

Трилатерални састанак је одржан након што је специјални представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак обавио билатералне састанке са српском и делегацијом тзв. Косова
Завршен трилатерални састанак у Бриселу, Петковић: Бисљими покушао да обесмисли наставак дијалога© TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

У Бриселу је завршен састанак специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића и заменика премијера привремених приштинских институција Бесника Бисљимија.

Петковић је казао новинарима да је понашање Бисљимија било скандалозно, а да је делегација Београда дошла припремљена са експертима, папирима и предлозима, за разлику од представника Приштине који је дошао сам.

"Када је требало да разговарамо о важним питањима, као што је даље формирање заједнице српских општина, након доношења Декларације о несталима али и другим важним питањима као што је слобода кретања и сам живот Срба на КиМ и институционално насиље над Србима, на то Бисљими није желео да да никакве конкретне одговоре", каже Петковић.

Додаје да је све време различитим упадицама покушавао да обесмисли ток дијалога.

"Разговарали смо о питању енергетике, када се позовемо на споразуме и повеље Уједињених нација, Бисљими каже да причам глупости", рекао је Петковић. 

Инцидент је настао када је Петковић показао одбијеницу такозване косовске полиције којом није дозвољен улаз у јужну српску покрајину новинарки РТС-а која ради на пројекту ЕУ о имовини Срба на КиМ.

"Бисљими је узео одбијеницу и бацио је на под. Онда вам је јасно у ком правцу то иде, да њега ништа не занима и да жели да направи привид да учествује у дијалогу. Дошли смо до онога о чему Александар Вучић све време прича, а то је да Бисљими и Курти не желе да формирају ЗСО", изричит је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ додаје и да се Бисљими правио како не зна шта је ЗСО, те да није прочитао основна четири споразума, те да не зна које су њене надлежности као и њени органи.

"Требало је да разговарамо о одређеним документима за даље одређење статута ЗСО и за заједичку комисију за нестала лица и за праћење процеса имплементације, ми смо дошли са заједничким предлозима, Бисљими је дошао без иједног папира, рекао је да ће око несталих лица одговорити за недељу дана", каже Петковић.

Према Петковићевим речима, нормализација значи нормализацију живота на терену, а Бисљими није хтео о томе да разговара.

"Када поменете резолуцију 1244 скаче као опарен, а ЗСО хоће да решава на основу пусама, одлука уставног суда и све тако. Када му одговара прочита неки члан, када не одговара прави се луд. Одлаже решавање питања несталих иако сам тражио и да Одаловић уђе у салу за састанке. Тешка је ситуација и брине ме како ће се ствари одвијати. Учинићемо све да сачувамо мир, иако је Бисљими хтео да нас натера да реагујемо на одређени начин. Компромис мора да се догоди, а то је за Приштину забрањена реч", рекао је Петковић.

Бисљими: Српску страну интересује искључиво дормирање ЗСО

Главни преговарач Приштине Бесник Бисљими изјавио је да данашњи састанку у Бриселу о нормализацији односа Београда и Приштине није донео резултате, као и да српску страну интересује искључиво формирање Заједнице српских општина.

Бисљими је навео да је на дневном реду било све што се тиче имплементације споразума из Охрида, преноси "Репортери".

Бисљими је нагласио да је српска страна заинтересована само за формирање ЗСО, пре него што се настави са осталим тачкама имплементације, додајући да због тога резултате не треба очекивати ни данас, што, како је навео, "продубљује дискусију где се процес налази и у ком правцу иде".

"Српска страна је рекла да је занима само део који се тиче формирања Заједнице српских општина, па ће тек онда разматрати остале тачке. Међутим, са српске стране није било воље да се данас разговара. Ситуација на северу данас уопште није разматрана. Међутим, то су били документи које нам је (изасланик ЕУ за дијалог Мирослав) Лајчак донео током посете Приштини 11. маја", рекао је, између осталог, Бисљими.

Бисљими је рекао да је током прошлонедељне посете Лајчак послао Приштини и Београду неколико докумената која се односе на надлежности механизма за спровођење споразума, са применом Декларације о несталима, као и на његов приступ како поступити у спровођењу тачке седам споразума, која се односи на формирање Заједнице српских општина.

"У договору који смо постигли у Охриду јасно је наведено да ниједан члан не може да условљава друге чланове и да ће се сви чланови спроводити независно. Такође, наводи се да ниједна страна неће блокирати примену било ког конкретног члана. Ово је водич за нас. Не верујем да је ЕУ вољна да пусти документ који су они сами донели и објавили на свом сајту", рекао је Бисљими на крају састанка.

Трилатерални састанак, који је почео нешто после 15 сати, одржан је након што је специјални представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак обавио билатералне састанке са српском и делегацијом тзв. Косова.

Лајчак је у недељу изразио очекивање да ће оба главна преговарача бити спремна да се договоре о конкретним наредним корацима ка имплементацији споразума из Брисела и Охрида.

Изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак боравио је прошле недеље у посети Приштини, а затим и у Београду, и том приликом поручио да у дијалогу постоје два пута: нормализација или конфронтација, а да друго није никоме у интересу.

Последњи састанак у дијалогу одржан је 2. маја на високом нивоу када су се председник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти договорили о Декларацији о несталим лицима, а Управљачки тим представио нацрт Статута ЗСО.

Лајчак је, уочи наставка разговора у Бриселу, још једном поручио да је важно фокусирати се на нормализацију и имплементацију споразума из Брисела и анекса из Охрида.

Он је истакао да је неопходно да се избегавају било какви некоординисани потези који би могли да "процес избаце из колосека".

image