Србија и Балкан

Приштина: Албанци отварају мост на Ибру у Косовској Митровици?

Одлуку о отварању главног моста преко Ибра у Косовској Митровици донела је Скупштина општине, она је тренутно у процесу у нашем министарству, изјавио је Краснићи
Приштина: Албанци отварају мост на Ибру у Косовској Митровици?www.globallookpress.com © Depo Photos

Министар администрације и локалне самоуправе у привременим приштинским институцијама Ељберт Краснићи изјавио је да се тренутно у том министарству процењује одлука одборника у Скупштини Општине Северна Митровица о отварању моста на Ибру.

"Одлуку је донела скупштина општине, она је тренутно у процесу у нашем министарству. Кад се заврши оцена законитости акта, послаћемо га другим инстанцама", рекао је Краснићи након састанка градоначелника општина и министара са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, који је одржан у понедељак.

На седници СО Северна Митровица 28. априла, на захтев Аиде Ферати Доли из покрета "Самоопредељење", изгласана је одлука да буде послат захтев за отварање главног моста на Ибру и тиме омогућена слобода кретања за аутомобиле, као и да се ослободи простор око моста.

Са 12 гласова за, једним против и једним уздржаним, захтев Аиде Ферати Доли је усвојен.

Захтев је затим послат Министарству администрације и локалне самоуправе привремених приштинских институција.

На овакву одлуку тада је реаговала Српска листа саопштењем у коме најоштрије осуђује "нелегалну и нелегитимну одлуку донету од стране нелегалне и нелегитимне скупштинске већине у Северној Митровици, да се изврши отварање главног градског моста за моторни саобраћај, којом се крши бриселски споразуми и најдиректније угрожава мир на овом простору".

Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак је, недавно, приликом доласка у Северну Митровицу изјавио да не треба наметати став једне стране на штету друге, и изразио жељу да отварање моста буде допринос већој стабилности.

Главни мост на Ибру који дели северни – српски, од јужног – албанског дела града, и који је сада отворен, само за пешачки саобраћај, већ две деценије је једна он најнеуралгичнијих тачака на Косову и Метохији, а на самом мосту забележене су стотине међуетничких инцидената.

image
VV inauguration
banner