Србија и Балкан

Лајчак на мосту на Ибру: Нема отварања без сагласности обе стране

"Не треба да намећемо став једне стране на штету друге", изјавио је специјални изасланик ЕУ при посети Северне Митровице
Лајчак на мосту на Ибру: Нема отварања без сагласности обе стране© ATA Images

Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак је приликом доласка у Северну Митровицу изјавио да не треба наметати став једне стране на штету друге, и изразио жељу да отварање моста буде допринос већој стабилности.

Он је додао да платформу дијалога треба користити за договор и да све што се деси буде прихваћено са обе стране, преноси "Косово онлајн".

"Не треба да намећемо став једне стране на штету друге. Разговарали смо о многим стварима и питањима и наставићемо да разговарамо. Желим да користимо дијалог да људи могу да буду сигурни и да се не плаше неких тензија", рекао је Лајчак.

Мирослав Лајчак се претходно састао у Приштини са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Лајчак је посетио север Косова и Метохије како би, како је рекао, добио увид у тренутну ситуацију од људи који тамо живе.

Лајчак: Битно је да не дође до ескалације

На питање новинара да прокоментарише ситуацију на северу након избора одржаних 23. априла и његова очекивања, Лајчак је одговорио да се нада да ће се пронаћи решење које неће водити у ескалацију.

"Јако је битно да не дође до ескалације, треба наћи политичко решење које ће нас фокусирати ка нормализацији, а не да се бавимо поново неким кризним менаџментом. Са политичким званичницима који су на власти разговарамо и очекујемо од њих да пронађу решење", рекао је Лајчак.

Високи представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак у Косовској Митровици састао се и са представницима Српске листе.

Новинари у Митровици желели су да знају одговоре на многа актуелна питања која су се појавила у протеклим недељама, међутим, добили су политички одговор, преноси Танјуг.

"Европска унија се изјаснила по свим тим питањима. Наши ставови су познати и ја могу да поновим само још једном да се ми залажемо да све што утиче на живот једне и друге заједнице треба да буде договорено у дијалогу, да нема једностраних потеза који изазивају негативну реакцију друге заједнице, то је јако битно. Дијалог има свој потенцијал, ми треба да га искористимо сада. Имамо и план, имамо процес нормализације, то треба да буде приоритет", поручио је Лајчак на српском.

image
VV inauguration
banner