Србија и Балкан

Стартује нови систем наплате градског превоза: Почиње са радом "Београд плус"

Од сутра ће у Београду бити постављене табле са информацијама на који све начин може да се купи карта на аутобуским станицама
Стартује нови систем наплате градског превоза: Почиње са радом "Београд плус"© TANJUG/ BEOINFO/ bg

Градоначелник Београда Александар Шапић представио је нови систем наплате карата у јавном превозу, а карте ће моћи да се купе у папирној форми и путем СМС порука на 9011 преко свих оператера.

Шапић је објаснио да су набављене карте у папирној форми и да су обезбеђена продајна места која ће бити истакнута на сајту града и ГСП-а.

Према његовим речима, од сутра ће бити постављене табле са информацијама на који све начин може да се купи карта на аутобуским станицама.

Шапић је казао да ће комплетан систем праћења јавног превоза бити готов у року од месец дана.

"Нови систем јавног превоза зваће се Београд плус", рекао је Шапић и додао да ће град први пут после 12 година имати потпуну контролу над новцем и подацима у вези са јавним градским превозом.

Цена месечне карте за градску А зону снижена је на 2.200 динара, а за зону Ц која обухвата и рубне општине коштаће 3.300 динара.

"Ноћни превоз од поноћи до 4 ујутру ће бити бесплатан", рекао је градоначелник. Шапић је на конференцији за новинаре подсетио да је пре месец дана донета одлука да се раскине уговор са компанијом "Кенткарт".

Шапић је рекао и да ће сви моћи да замене своје старе годишње карте.

Ко има месечну карту до краја маја, неће морати да је замени

"Сви који имају годишње карте нека дођу у наше филијале и тамо ће им бити дата друга годишња карта, да донесу доказ о уплати. А они који имају месечну, она ће важити до краја маја, а од јуна ће моћи да узму нову", рекао је Шапић.

Он је истакао и да свако ко је купио месечну карту, њему ће важити до краја месеца, не мора да је валидира. Ко је купио допуну, може да је замени.

Додао је да, што се контроле тиче, никаквих избацивања из аутобуса неће бити, нити било каквих непријатности као до сада.

"Бели ће бити једини који ће моћи да врше контролу и наплату, неће бити репресивних мера, избацивања... Он ће моћи да вам изда казнену карту, коју не плаћате на лицу места, имаћете рок да је платите", рекао је Шапић.

Како је рекао, идеја није да Бели буду репресиван апарат.

"На почетку ће толеранција бити мало већа, док систем не заживи. Казнена карта ће бити 5.000 динара, ако је платите за 7 дана онда је 2.500 динара", рекао је Шапић.

На продајним местима грађани ће моћи да купе папирну карту, на тим местима ће повлашћене категорије моћи да купе повлашћену карту уз поднет доказ да припадају тој категорији. И у току лета ћете моћи да се купи папирна верзија карте практично на сваком киоску.

"За старије од 65 година смо спремили доживотну картицу, у свим градским службама ће постојати посебне просторије где ће старији моћи да оду да изваде ту карту и неће морати да ваде нову", рекао је он.

Странци ће, како је рекао градоначелник Београда, морати за сада да купују карте на продајним местима.

"Када буде апликација, моћи ће и тако. Биће читав пакет који ће да обухвата ту апликацију, рекли су ми да ће то бити најкасније за два месеца", рекао је Шапић.

image