Србија и Балкан

Петковић: Приштина не жели напредак у дијалогу, Бисљими тврди да не зна шта је ЗСО

Инциденти се дешавају јер су Срби незаштићени, не постоји механизам за заштиту колективних и индивидуалних права, упозорава Петар Петковић
Петковић: Приштина не жели напредак у дијалогу, Бисљими тврди да не зна шта је ЗСО© Танјуг/Владимир Шпорчић

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да су разговори у Бриселу били тешки, јер је главни преговарач Приштине Бесмик Бисљими на састанак дошао неприпремљен, за разлику од делегације Србије.

Петковић је навео да су Србија и Европска унија представили конкретне предлоге о Заједници српских општина и несталим особама, на шта је Бисљими одговорио да ће Приштина своје предлоге послати за недељу дана.

"Понедељак је био тежак дан, преговори су трајали осам сати. Бисљими је неозбиљан и неприпремљен и са њим је немогуће разговарати. Наша страна је дошла спремна, са преко седам експерата, са предлозима и свим документима. ЕУ је изашла са предлозима о изради статута ЗСО, деловања по питању несталих лица и плана рада Комисије које прати цео процес имплементације. Уместо да то буде тема и питање како даље, Бисљими је дошао и рекао да ће предлоге послати за седам дана", наводи Петковић.

Истиче да Приштина својим наступом не жели напредак у дијалогу, већ се снисходљиво понаша са званичницима и међународном заједницом.

Додаје да Бисљими није желео да разговара о несталима, енергетици, па ни о ЗСО, наводећи да не зна шта је то Заједница српских општина.

"Они не желе да разговарају. Прва тема је ЗСО, десет година наш народ чека да се формира. Инциденти се дешавају јер су Срби незаштићени, не постоји механизам за заштиту колективних и индивидуалних права. Он се шегачи са дијалогом и ЕУ и каже да не зна шта је ЗСО, па шта онда знате? Дошли сте да разговарате о енергетици, а нећете да разговарате, успут је и експерт за нестала лица. Даје искључиво политичке оцене и брутално напада Александра Вучића и народ на КиМ. Нисам му остао дужан, одговорио сам му како заслужује. Кад изнесе Устав Косова ја изнесем наш Устав, и повељу УН и Резолуцију 1244, по коме Косово није и неће бити држава. Ако говоримо о нормализацији односа, не мора да се заврши међусобним признавањем, већ да се нормализују односи и безбедност, као и друга важна питања", каже Петковић.

Како наводи, сваки помак по питању несталих Приштина саботира и одбија.

"Приштина све време користи тему несталих да би добила политичке поене, али кад треба да се расветли судбина несталих, беже од те теме, две године смо чекали јер је Курти одбијао, а ми смо све прихватили. Ми то схватамо цивилизацијски, а не политички, да се сазна истина и правда, да породице дођу до истине о најближим члановима породице. Након усвајања Декларације требали смо да разговарамо, Бисљими је одбио, неће о томе да прича. Ми смо дошли припремљени, Одаловић је био присутан као представник за нестала лица. Тражио сам да то уђе на дневни ред, да се о том питању разговара, али Бисљими је рекао да ако у салу уђе Одаловић, он ће изаћи. На крају смо остали само Лајчак, Бисљими и ја. Отворио сам питање смисла оваквог дијалога када експерти не могу да учествују. Приштини се допушта да се тако понаша, Лајчак каже да сам у праву. Кад поменете Резолуцију 1244, Бисљими скаче као опарен, њега не интересује компромис. Жели да реши ЗСО по пет критеријума који су они донели, што нигде не пише. Извршна овлашћења ће ЗСО да има, читам му тачку 16 где пише да ЗСО финансира Србија, он то не може да поднесе", каже Петковић.

Он је подсетио на речи председника Србије Александра Вучића о намери Приштине да не оформи ЗСО, и прокоментарисао нове градоначелнике у северним општинама

"Александар Вучић је поновио и странцима, Лајчаку и Борељу, да Приштина неће формирати ЗСО. Како пролазе дани, видите да је 100 одсто био у праву, они неће ЗСО и важно је да разумемо да ми морамо да разговарамо да не будемо оптужена страна ни за шта. Косово је чедо Запада које никад није криво. Ми доле имамо народ који морамо да штитимо. Треба насилно да именују галуајтера 19. маја, чији је он градоначелник? Избори су били насилни, у контејнерима, где Косовска полиција броји листиће, то нема нигде, а запад каже то је демократски", истиче Петковић.

Каже да резолуција Савета Европе којом се штити интегритет Украјине, Молдавије и Грузије, показује лицемерје Запада.

"На том примеру и пристојном захтеву Србије се види лицемерје Запада, јер они не могу да поднесу чињеницу да бране територијални интегритет Украјине, а наше су погазили. Шта вас боли? Повеља УН важи за Украјину а не важи за Србију. Види се лицемерје да се они држе права и међународних принципа кад им одговара, а кад им не одговара они их газе. Морамо да чувамо мир и виталне интересе. Зато председник није ништа потписао, и идемо у правцу имплементације, али да признамо Косово, ни де јуре ни де факто, нећемо", закључио је Петковић.

image
VV inauguration
banner