Србија и Балкан

Србији недостаје 340 хранитељских породица

Министарство ће у наредном периоду, како је нагласила Кисић, покренути низ активности, како би се промовисао значај хранитеља са циљем да се грађани мотивишу и пријаве за хранитељство
Србији недостаје 340 хранитељских породица© Dejan Urošević

Хранитељске породице су велика подршка и сигурност деци без родитељског старања, због чега је потребно радити на промовисању њиховог рада и значаја, истакла је данас министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић на скупу "Реални проблеми у хранитељству", који су организовали Министарство на чијем је челу и Удружење хранитеља Београд. Министарка је навела да је у Србији око 4.000 хранитељских породица, у којима се на смештају налази око 6.000 деце и младих особа до 26 година старости, а да су процене да тренутно недостаје укупно 340 хранитељских породица.

Министарство ће у наредном периоду, како је нагласила Кисић, покренути низ активности, како би се промовисао значај хранитеља са циљем да се грађани мотивишу и пријаве за хранитељство.

Кисић је рекла да јој је драго што у нашој земљи постоје људи који су спремни да преузму на себе овако важну и велику одговорност и додала да хранитељство није само омогућавање и задовољавање основних физиолошких потреба детета уз финансијску подршку државе, већ то подразумева подршку и помоћ у тренуцима када је деци итекако тешко.

Она је указала да је хранитељство привремена мера породично-правне заштите, чији је циљ да се деци без родитељског старања и младим особама, у складу са њиховим најбољим интересом, обезбеде нега, заштита, васпитање, образовање и услови за оптималан развој у породичном окружењу.

Према њеним речима, треба имати велику душу да се грађани упусте у овакав посао где их апсолутно води срце.

Директорка Центра за породични смештај и усвојење Мирјана Новаков захвалила је Министарству за бригу о породици и демографију и министарки Кисић на подршци хранитељима и активностима које ће допринети унапређењу квалитета услуге и бриге о деци без родитељског старања, саопштило је Министарство за бригу о породици и демографију.

image