Србија и Балкан

"Свесни смо да може да дође до ескалације": Заказано полагање заклетве Атића у Северној Митровици

За сутра у 11 сати заказано је полагање заклетве нелегитимно изабраног градоначелника Северне Митровице
"Свесни смо да може да дође до ескалације": Заказано полагање заклетве Атића у Северној Митровици© Antonio Ahel/ATAImages

Косовске власти озбиљне су у намери да своје нелегитимно изабране представнике на недавно одржаним локалним изборима на северу Косова и Метохије поставе на функције.

Имајући у виду како су избори одржани, у контејнерима покрај пута, те да је излазност била на нивоу статистичке грешке, поставља се питање како ће нови председник општине ступити на дужност.

Упркос лошој излазности, која доводи у питање легитимитет новог руководства, Запад је рекао да резултате гласања свакако признаје.

Председник Скупштине општине Северна Митровица Неџат Угљанин рекао је да су припреме за полагање заклетве Атића у последњој фази, док су из такозване косовске полиције навели да су спремни да инаугурација прође без инциндената, преноси Газета експрес.

"Завршавамо извршење задатка за инаугурацију председника Ердена Атића, а данас ћемо имати консултације са председником за финализацију и свечани састанак који ће се одржати 19. маја у 11 часова. Свесни смо да може доћи до ескалације, али смо спремни", рекао је Угљанин.

Тим поводом говорио је и председник Србије Александар Вучић који је рекао да је ситуација на Косову и Метохији тешка и напета, посебно на северу, уочи полагања заклетве нових градоначелника.

Заменик директора Управе полиције Северна Митровица Ветон Ељшани истакао је да је Косовска полиција спремна да делује, уколико дође до проблема.

"Што се тиче безбедности, полиција је у потпуности спремна да инаугурација прође без проблема. Ситуација је за сада мирна, али крхка. Видећемо како ће се ствари одвијати у наредним данима, у каквој год ситуацији да будемо, полиција је спремна", рекао је Ељшани.

Потпредседник Скупштине општине Северна Митровица Скендер Садику навео је да постоји кординација са органима реда и Кфором.

image
VV inauguration
banner