Србија и Балкан

Српска листа упозорила: Курти до јуна да престане са репресијом

Ако се ове и сличне акције Аљбина Куртија наставе и после 1. јуна, уследиће одлучан одговор српског народа, поручио потпредседник Српске листе Игор Симић
Српска листа упозорила: Курти до јуна да престане са репресијом© Зоран Шапоњић

Само захваљујући надљудским напорима Српске листе и српског народа, који су уложени у претходним данима, посебно данас, успели смо да сачувамо мир и обезбедимо  да народ не реагује на провокације антисрпског  режима Аљбина Куртија, са некаквом фарсом полагања заклетви лажних, нелегитимних градоначелника који су изабрани на лажним изборима, саопштено је данас из Српске листе на конференцији за медије у Северној Митровици, која је одржана само сат времена након што је нелегитимно изабрани градоначелник Ерден Атић положио заклетву. 

"Овим догађајем званично је почела окупација севера КиМ", указао је потпредседник Српске листе Игор Симић, додајући да свака окупација има свој почетак, али има и свој крај.

"Она ће се завршити онда када Срби то одлуче. У име Председништва Српске листе, у име читавог српског народа који живи на КиМ наглашавам да смо ми опредељени за мир. То смо показали и када су се одржавали они лажни избори 23. априла и мир је тада сачуван само присебношћу српског народа који се одазвао на позив председника Србије Александра Вучића и СЛ да се сачува мир и у томе смо успели", рекао је Симић.

Потпредседник Српске листе рекао је данас да је "стрпљењу српског народа после свега што се дешава, дошао крај", да је  "догорело до ноктију".

"Наш народ не може више да трпи прогон Куртијевог режима који траје месецима, годинама уназад. Дајемо рок Аљбину Куртију да до 1. јуна престане са репресијом против српског народа, са отимањем српске земље под видом лажне експропријације, са шиканирањем српских грађана, са објављивањем оптужница против угледних Срба, са хапшењима и прогоном, застрашивањем и нападима на Србе, са ускраћивањем основних људских права попут права на лечење, права на образовање, права да бирамо, излазимо на референдуме. Ако се ове и сличне акције Аљбина Куртија наставе и после 1. јуна, уследиће одлучан одговор српског народа. Право да останемо и опстанемо на овим просторима бранићемо свим средствима", рекао је Симић.

Он је додао да је 1. јун рок Аљбину Куртију, али, и представницима међународне заједнице да учине све "да престане репресија над српским народом јер се то више не може трпети".

"Та репресија плод је, не појединачних акција, него институционалног насиља коме су Срби изложени, што ни један народ не би могао да истрпи", нагласио је Симић.

"Опредељени смо за мир, позивали смо Куртија да стане са својим акцијама, међународну заједницу да га обузда, али видимо да је ситуација из дана у дан све гора. Данас су једном нашем суграђанину параполицијске јединице које се налазе на пункту Бистрички мост одузеле табилице са КМ ознакама и написале казну од 150 евра и уз шиканирање га упозориле да те ознаке не сме да носи на територији КиМ, односно, како они кажу на територији 'Косова'. Поново се крши споразум који је договорен између Београда и Приштине", рекао је Симић и додао да Срби на КиМ "немају проблем са албанским народом него са антисрпским режимом Аљбина Куртија".

Симић је рекао да не може искључити упаде косовске полиције у зграде осталих СО на северу КиМ.

"Још једном апелујемо, поручујемо да такве акције нећемо сматрати добрим потезом нити благонаклоно гледати да било ко упада у зграде које су власништво Републике Србије у којима раде Срби и пружају услуге свим грађанима", рекао је Симић.

Он је додао и да је одлука о напуштању институција донета након вишемесечних репресија над Србима, да то није била политичка одлука Српске листе, већ српског народа.

 

image