Србија и Балкан

Додик на митингу у Бањалуци: Ићи ћемо у Србију једног дана, али однећемо 49 одсто БиХ

У Бањалуци у организацији СНСД-а и коалиционих партнера одржан народни митинг "Отаџбина зове"
Додик на митингу у Бањалуци: Ићи ћемо у Србију једног дана, али однећемо 49 одсто БиХ© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Свенародни митинг под знаковитим називом "Отаџбина зове" окупио је у Бањалуци грађане РС који, речима организатора, сматрају да је судбина Републике у њиховим, а не рукама странаца који дубоко имплементирани у опозиционе редове, раде на дестабилизацији Републике.

Према проценама МУП-а на митингу се окупило 30.000 људи.

Такође, Централној изборној комисији БиХ (ЦИК) поручено да је народ Републике Српске изабрао Милорада Додика за свог председника и да то не покушава да промени.

"Нећемо антидејтонску БиХ и ону која је по вољи само бошњачког народа. Нећемо БиХ која нам забрањује многе пројекте, нећемо финансирати БиХ коју босански политичари користе да би оспоравали РС. Нема опстанака БиХ без равноправности три народа. Нећемо у НАТО пакт. РС је војно неутрална", поручено је на скупу.

Лидер Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик је на скупу, који су организовали СНСД и коалицони партнери како би се успротивили покушају прекрајања изборне воље народа РС, рекао да је власт показала да Српску води на прави начин, не дозвољавајући да се под различитим притисцима са стране изгубе њена стечена права.

Он је истакао да су он, СНСД и њихови коалициони партнери већ 12 пута победили у РС.

"Нисмо се уморили и победићемо опет. Имамо снагу да се одупремо онима који би мењали наш начин живота, то је бит онога за шта се ми боримо", рекао је Додик, а преноси Срна.

Он је нагласио да њега бира српски народ и да не мрзи ниједног Бошњака и муслимана, као што, како је навео, лидер СДА Бакир Изетбеговић мрзи Српску.

Додик је рекао да у Српској могу да слободно живе други и другачији, на шта је поносан.

Он је поручио да нико не може Србима забранити српску заставу и наметнути им неку жуту, коју нико не може да воли.

"Зашто вам смета што волимо нашу заставу? Зашто вам смета Српска? Нису у праву и лажу они који вам кажу да нико неће ништа Српској. Сваки дан јој хоће лоше и да нешто ураде да бисмо негдее отишли, па поручују да можемо где хоћемо, али да са собом понесемо земље колико можемо на својим ципелама, одемо у Србију... А ми им кажемо: `Ићи ћемо сигурно, али једног дана однећемо 49 одсто БиХ`", навео је Додик.

Истакао је да верује у идеал самосталне и независне Српске јер је немогуће градити живот у БиХ са л?удима који желе "да нам укину слободу и Српску, која ће отићи из БиХ, ако се она не врати Уставу".

Додик је позвао на враћање изборног процеса у Републику Српску, истичући да ће се на томе радити наредних година.

"Никада више неће пребројавати наше гласове у Сарајеву, пребројаваће се у Републици Српској", рекао је Додик.

Председница РС и кандидат за српског члана Председништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да се на изборима 2. октобра показало каква је воља народа, а да је онда "нелегални ЦИК" одлучио "да оне који су легално изабрани склони у страну и да ради по налогу опозиције", додаје РТРС.

Цвијановић је навела да је народ бирао и њу и Додика и "све партије које годинама раде за Републику Српску".

"Овде смо и да поручимо нелегалној Централној изборној комисији да ако нас је овде 50.000 онда ће пред вратима ЦИК-а бити 100.000 зато што сте одлучили да крадете наше гласове и да први пут бројите и пребројавате гласове у Сарајеву јер је то тражила издајничка опозиција. Треба да чувамо Српску и оно што нам је дала, а то је право на живот, слободу и да будемо изабрани како народ Српске то хоће, а не како хоће они који седе у амбасадама", поручила је Цвијановић.

Окупљенима се обратио и српски режисер Емир Кустурица који је рекао да се покушавају украсти избори и да све мирише на државни удар.

Он је нагласио да су се окупили у Бањалуци како би поручили да неће дозволити да са чела народа оде Додик.

Кустурица је рекао да су се окупили како би спречили "оно што је од деведесетих година тутњало Европом и помело традицију, породицу и све оно што морамо да бранимо да бисмо опстани".

Председник Социјалистичке партије Петар Ðокић навео је да је народ РС на скупу "Отаџбина зове" рекао да жели живот у слободи, да ће је бранити, али и да неће ћутати на неправду која му се чини.

Председник Уједињене Српске Ненад Стевандић оценио је да је вечерашњим скупом исписана историја и послата порука да је Република Српска јака, храбра, јединствена и да нико неће завадити браћу, ни онда када различито мисле.

"Нека престану да покушавају да мењају нашу вољу", поручио је Стевандић.

Председник НДП Драган Чавић рекао је да је РС "историјска победа целог српског народа, а не само народа преко Дрине", и да је ово прилика да буде потврђена слобода народа и Српска као демократско друштво.

На скупу је прочитан и "Народни проглас" Велике скупштине народа РС, који је упућен из Бањалуке, а у којем се поручује да неће дозволити антидејтонску и антиуставну БиХ, нити БиХ која је само по вољи бошњачког народа.

Учесници скупа су се окупили у парку "Младен Стојановић" одакле су прошетали до Трга Крајине, где су се обратили представници СНСД и коалиционих партнера.

Централна изборна комисија БиХ утврдила је 22. октобра резултате општих избора у БиХ за све нивое, осим за председника и потпредседнике Републике Српске.

Из ЦИК-а БиХ је саопштено да ће резултати избора за председника и потпредседнике Републике Српске бити утврђени када се стекну услови и напомиње да Главни центар за бројање гласова није окончао активности по наредби ЦИК-а БиХ од 10. октобра.

image
VV inauguration
banner