Србија и Балкан

Дрецун: Безбедносна ситуација на КиМ на граници преко које долази до сукоба

Курти уз подршку Квинте што припрема полицијско војно запоседање севера Косова, истакао је председник Одбора за КиМ
Дрецун: Безбедносна ситуација на КиМ на граници преко које долази до сукоба© A.K./ATAImages

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је, поводом полагања заклетве градоначелника Северне Митровице, да је безбедносна ситуација на КиМ достигла максималну границу, преко које долази до сукоба.

Дрецун је у Дневнику РТС-а рекао да Приштина уз подршку земаља Квинте минира дијалог, и ради на одбацивању Нацрта статута Заједнице српских општина који је урадио Управљачки тим, те увођењу у игру "некакве Куртијеве самоуправе за Србе", чија је суштина заправо да Београд призна лажну државу Косово.

Истовремено, навео је Дрецун, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти покушава да успостави пуну и апсолутну контролу над севером Косова у два правца – један је административни, тако што ће запосести четири општине на северу после фарсичних "назовиизбора", а други правац је право полицијско војно запоседање севера Косова.

Упозорио је да је опасно то што у Приштини наговештавају да ће завршити процедуру отварања моста на Ибру у Косовској Митровици и то што људима почињу да скидају таблице са аутомобила који нису пререгистровани, да наплаћују и казне.

"Посебно је опасно што припремају други део реализације њиховог плана, уз подршку Квинте, а то је право полицијско војно запоседање севера Косова. Већ су стационирали припаднике специјалних параполицијских јединица на северу Косова, донели су одредбу такозване владе о експропријацији српске земље у општинама где намеравају да праве нове базе", указао је Дрецун.

Оценио је и да је безбедносна ситуација достигла максималну границу, преко које долази до сукоба.

"Српски народ мора да реагује на угрожавање основних људских права, али и опстанка на северу Косова и Метохије", закључио је за РТС председник Одбора за Косово и Метохију.

image