Србија и Балкан

По шест полицајаца у свакој смени: Почиње настава у ОШ "Владислав Рибникар"

Повећан број полицијских службеника који су ангажовани због унапређења безбедности ученика и школа
По шест полицајаца у свакој смени: Почиње настава у ОШ "Владислав Рибникар"© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Данило Стевандић изјавио је да ће од сутра у Основној школи "Владислав Рибикар", где почиње настава, бити повећано присуство полицајаца, а биће ангажоване и старешине које ће контролисати школу.

После две масовне пуцњаве које су се десиле у Србији, Стевандић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, изјавио да се држава увек налази на месту на коме треба да буде – уз своје грађане.

Стевандић је подсетио да су припадници МУП-а ефикасно ухапсили осумњичене за два злочина, након чега су појачали видљиво присуство полиције на свим јавним просторима.

"Од почетка године забележен је тренд смањења кривичних дела и прекршаја против јавног реда и мира за четири одсто у односу на исти период прошле године. Тренутно немамо већих безбедносних изазова. Стање безбедности је стабилно", рекао је Стевандић.

Према његовим речима, деца у школама у Србији су сигурна и безбедна.

"Повећали смо број полицијских службеника који су ангажовани због унапређења безбедности ученика и школа. На обезбеђењу 1.832 државне и приватне школе и њихових 4.180 објеката, свакодневно је ангажовано 3.500 полицијских службеника", навео је Стевандић.

О безбедности у ОШ "Владислав Рибникар"

Истакао је да ће у ОШ "Владислав Рибникар", где сутра почиње настава, бити у две смене појачано присуство полицајаца на оба улаза.

"Укупно шест полицијска службеника биће у смени. Осим њих, биће ангажоване старешине које ће контролисати и обилазити школу и полицијске службенике. Њихов задатак је да са директорима школа усагласе безбедносне приоритете и пажњу усмере на рано откривање могућих ризика и претњи", навео је Стевандић. 

Десетине хиљада лажних дојава о бомбама

Говорећи о лажним дојавама о постављеним бомбама, Стевандић рекао да су од 17. до 20. маја у 337 школа и 16 других објеката биле пријаве о постављеним експлозивним направа, али је контрадиверзионим прегледима утврђено да су лажне.

"У току је оперативни рад на откривању тих дела. Позиви упућени са иностраних телефонских бројева, односно имејл сервера који корисницима омогућава анонимност и енкрипцију података. Успоставили смо међународну оперативну сарадњу са партнерима у иностранству. У току је размена података и даљи рад на откривању учинилаца", навео је Стевандић.

Према његовим речима, било је више десетина хиљада имејлова у протеклих годину дана, односно лажних дојава о постављеним бомбама.

"Успели смо да откријемо четири извршиоца, за три су поднете кривичне пријаве, а за једним расписана потрага. У још четири случаја смо утврили да су деца до 14 година", рекао је Стевандић.

Колико је оружја предато 

Стевандић је рекао да су од 8. маја до синоћ у 21 час предата 26.094 комада оружја и 6.333 минско-експлозивна средства, као и 1.349.719 метака различитог калибра.

"То говори о личној одговорности грађана. Желим да апелујем на грађане да то учине сваког дана у најближој полицијској станици. Могу и полицајци да дођу на кућну адресу и преузму оружје", навео је Стевандић.

image