Србија и Балкан

Дачић са Мекалистером у Бриселу: Приштина да поштује преузете обавезе и формира ЗСО

Шеф српске дипломатије рекао је да Србија нема проблем са усклађивањем са политикама ЕУ у делу који не нарушава њене националне интересе

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић, састао се данас у Бриселу са Дејвидом Мекалистером, председником Одбора за спољне послова Европског парламента.

Састанак је одржан на маргинама Савета за спољне послове ЕУ, где шеф српске дипломатије учествује на радном ручку министара спољних послова ЕУ са министрима спољних послова Западног Балкана.

Дачић и Мекалистер разговарали су о актуелним дешавањима у Европи и региону, европским интеграцијама Србије и дијалогу између Београда и Приштине, пренео је Танјуг.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, саговорници су се сложили да је дијалог и поштовање преузетих обавеза једини начин за постизање дугорочног мира и стабилности.

"За Србију то пре свега значи формирање ЗСО", рекао је Дачић.

Министар спољних послова је поновио став да чланство у Европској унији остаје стратешки циљ Србије, као и један од главних спољнополитичких приоритета.

Нагласио је да Србија у потпуности остаје посвећена реформском процесу и унапређењу свих сфера нашег друштва, као и даљем развоју регионалне сарадње која непосредно доприноси изградњи међусобног поверења, процесу помирења и подстиче укупан развој на нашем путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

Када је реч о напретку на европском путу, Мекалистер је позитивно оценио процес реформи, као и кораке које Влада Србије предузима како би ускладила своју визну политику са ЕУ, али је истакао и важност даљег усаглашавања спољне и безбедносне политике.

Шеф српске дипломатије рекао је да Србија нема проблем са усклађивањем са политикама ЕУ у делу који не нарушава њене националне интересе.

image