Србија и Балкан

Шта се данас догодило у Бриселу: Борељ упозорио Србију, Дачић пријатно изненађен

Одржавање блиских веза са Русијом неспојиво је са процесом приступања ЕУ, поручио је шеф европске дипломатије. Дачић одговорио: Не верујемо у исправност санкција
Шта се данас догодило у Бриселу: Борељ упозорио Србију, Дачић пријатно изненађен© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE/ nr

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ потврдио је да се настављају притисци Запада да се Србија придружи антируским санкцијама и прекине блиске односе с Москвом како би напредовала у процесу приступања Европској унији.

Борељ је одржао састанак са министарствима земаља Западног Балкана на коме се разговарало и о "руском утицају, којим се покушава да се кандидати за ЕУ скрену с пута".

Он је навео да подржава "храбар и стратешки избор једног броја држава" које су у потпуности приступиле спољној политици ЕУ и увеле санкције Русији.

"Такође смо указали и онима који су још нису у потпуности ускладили своју политику са политиком ЕУ или то уопште нису учинили, а посебно Србији, да је одржавање блиских веза са Русијом неспојиво са процесом приступања ЕУ и да штети националним интересима", рекао је Борељ на конференцији за новинаре у Бриселу, а пренеле су "РИА Новости".

Он је поручио и да је брза и потпуна примена свих споразума постигнутих у дијалогу Београда и Приштине једини пут ка нормализацији односа.

"Тензије и обостране провокације морају да се прекину. Недостатак конструктивности мора да се исправи. Бити члан ЕУ значи да сте способни да сарађујете и делујете као добри суседи, да превазилазите тешкоће из прошлости", рекао је Борељ.

Дачић: Није било изражених притисака на Србију

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је после састанка са шефовима дипломатија ЕУ и Западног Балкана, да током тог сусрета није било изражених притисака на Србију.

Он је додао да су представници привремених приштинских институција и данас показали екстремистичко понашање, додајући да је такво њихово понашање већ постало доследно.

"Говорили су о томе да Србија представља опасност по мир и стабилност, да смо ми реметилачки фактор, а они фактор мира и стабилности, што делује, заиста, нестварно", рекао је Дачић новинарима у Бриселу.

Подсетио је да је пре 10 година потписао Бриселски споразум и да не може да разуме да се и после толико времена чују екстремистичке изјаве из Приштине, а да се не говори о томе зашто нису формирали Заједницу српских општина.

"Оно што може да нас радује је да није било изражених притисака на Србију, напротив, мислим да су сви људи могли да виде како изгледа екстремистичка политика коју Приштина спроводи", рекао је Дачић.

Навео је да је било речи о усклађивању спољне политике Србије са политиком ЕУ, додајући да им је поручио да треба да буду коректни према Србији.

Он је истакао да Србија није вредносно неутрална по питању кршења територијалног интегритета Украјине, наводећи да је то показала гласањем за различите резолуције.

Министар је објаснио и да се Србија није придружила санкцијама јер не верује у исправност таквих мера, а такође руководећи се својим интересима јер је, како је подсетио, у питању територијални интегритет и суверенитет Србије.

Дачић је поручио и да Србија неће бити место одакле ће се кршити санкције.

Он је истакао да је пријатно изненађен због тога што су готово сви министри из ЕУ позитивно говорили о потреби да земље Западног Балкана што пре, са конкретним роковима, постану пуноправне чланице ЕУ.

Дачић је, међутим, прецизирао да се о конкретним роковима ипак није говорило.

image
VV inauguration
banner