Свет

Жозеп Борељ прети: Нема неутралности, став према Русији и Кини одредиће однос ЕУ

ЕУ мора усвојити "структурални приступ" политици када су у питању земље које "немају исти поглед на свет као и ми" и не желе да се сврставају у било који од постојећих табора, оценио је Борељ
Жозеп Борељ прети: Нема неутралности, став према Русији и Кини одредиће однос ЕУwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Европска унија намерава да своје односе са другим земљама одреди на основу става тих земаља према Русији и Кини, изјавио је у понедељак високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

Борељ је током конференције за новинаре у Бриселу нагласио да ЕУ мора да повећа своје билатералне ангажмане са "трећим земљама" и представи план који "превазилази свакодневно управљање кризом".

Он је такође је истакао потребу за супротстављањем "руском наративу" у Азији, Африци и Латинској Америци.

Европски инфраструктурни инвестициони пројекат "Глобалне капије" представља медијум за сарадњу са земљама у време када је свет подељен "два различита екосистема технолошког развоја", од којих сваки покушава да придобије људе на своју страну, оценио је Борељ.

ЕУ мора да усвоји "структурални приступ" политици по питању земаља које "немају исти поглед на свет као и ми" и не желе да се сврставају у било који од постојећих табора, додао је он.

Како оцењује шеф ЕУ дипломатије, те земље "морају заузети став у погледу рата у Украјини и растућом улогом Кине" у светским геополитичким односима.

Борељ одбацио предлоге за мир у Украјини

Борељ је такође одбацио предлоге за мирно решење сукоба за које су се Кина и Бразил залагали у последње време, устврдивши да они "поистовећују жртву и агресора."

Председник Бразила Луис Ињасио Лула да Силва сугерисао је да САД и њихови амерички савезници "подстичу рат" у Украјини наоружавајући кијевски режим.

Његов план за мировне преговоре похвалио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров прошле недеље, док је Бела кућа оптужила бразилског председника да "папагајски понавља руску и кинеску пропаганду не гледајући чињенице."

image