Србија и Балкан

Преговори о ЗСО у ћорсокаку: Ескобар обара договор Београда и Приштине

Специјални изасланик САД позвао Приштину да представи своју верзију статута Заједнице српских општина
Преговори о ЗСО у ћорсокаку: Ескобар обара договор Београда и ПриштинеGetty © Carsten Koall / Stringer

Преговори Београда и Приштине су у ћорсокаку, а недостатак било каквог договора у последњој рунди дијалога показао је да заправо да никада нису уистину ни почели, изјавио је сарадник центра за геополитику при Универзитету Кембриџ Тимоти Лес.

"Могуће да ће две стране постићи напредак у релативно неконтроверзнијим питањима, као што су нестале особе. Међутим, у овом тренутку не видим реалне шансе за напредак у кључним елементима споразума – аутономији косовских Срба и дефакто признању независности Косова од стране Србије", рекао је Лес за "Вечерње новости".

Појачан притисак пре свега Сједињених Америчких Држава, посебно имајући у виду изјаву америчког изасланика за Западни Балкан Габријела Ексобара да се чека да Приштина предложи своју верзију Заједнице српских општина, иако су принципи ЗСО већ договорени Бриселским споразумима из 2013. и 2015, Лес тумачи као последицу панике Запада од потенцијалног преливања сукоба на Балкан а у вези са руско-украјинским ратом, као и кампање лобирања на Косову.

"Закључили су да статус 'Косова' мора хитно да се реши. Међутим, ни Србија ни 'Косово' нису били заинтересовани за постизање споразума, барем једног заснованог на старој идеји да 'Косово' даје аутономију Србима и да Србија касније призна 'Косово'. Косово се надало, и још се нада, да ће постићи пуну независност, односно чланство у УН, ЕУ и НАТО-у на начин који му омогућава да избегне давање аутономије Србима, ако је потребно, заобилазећи Србију и апелујући директно на Запад", прецизирао је Лес.

Сарадник са Кембриџа додао је и да Србија није заинтересована за споразум у којем на крају мора да призна тзв. Косово без веће компензације од обичне аутономије за косовске Србе.

Дакле, иако преговори између Београда и Приштине, колико год да трају, нису одмакли од почетка, и иако је очигледно да само тзв. Косово избегава обавезе, Ескобар одговорност пребацује и на српску страну, шаљући поруку да "ни Србија ни 'Косово' не поштују договоре, те да није тачно да прво треба да се формира ЗСО већ да се све из договора упоредо спроводи".

image