Србија и Балкан

Лајчак: Наредних седмица наставак дијалога Београда и Приштине

Иако проналажење заједничког језика може бити изазовно, успели смо да постигнемо одређени напредак, тврди специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине
Лајчак: Наредних седмица наставак дијалога Београда и Приштине© TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је циљ састанка главних преговарача Београда и Приштине прошле недеље у Бриселу био да се разјасне преостала отворена питања и да ће се разговори наставити у наредним седмицама.

"Разговарали смо о даљем путу имплементације Споразума од 27. фебруара и имали смо за циљ да разјаснимо преостала отворена питања. Иако проналажење заједничког језика може бити изазовно, успели смо да постигнемо одређени напредак", написао је Лајчак на Фејсбуку сумирајући прошлу недељу.

Према његовим речима, разговори ће се наставити у наредним недељама.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да дијалог Београда и Приштине представља историјски развој односа Србије и Приштине.

Како је Ескобар рекао, договор о нормализацији односа под европским условима који ствара миран, стабилан и предвидљив однос између "две непријатељски настројене суседне државе" је огромно постигнуће.

"Било је потребно много политичке храбрости и од председника Вучића и од премијера Куртија да се стигне до тог договора", додао је Ескобар.

Он је рекао да је то правно обавезујући споразум.

"Потпредседник Европске комисије Борељ је казао да је споразум легалан и правно обавезујућ. И оба су лидера то потврдила. Сада се поставља питање како да га у потпуности имплементирамо", казао је Ескобар.

Он је навео да је оптимистичан да ће се стићи до циља, као и да верује да оба лидера могу да покажу политичку храброст неопходну да се учине прави кораци.

"Код Србије, постоје одређени елементи који морају бити испуњени у погледу признавања регистарских ознака за аутомобиле, личних карти и још неке ствари. И од Косова се очекује да формира Заједницу Српских Општина. Извињавам се, то није очекивање. То је обавеза", казао је Ескобар.

Он је рекао да САД желе да се ти процеси одвијају што је брже могуће.

"Не видим разлог зашто се то не би могло завршити до краја лета", навео је Ескобар.

image
VV inauguration
banner