Србија и Балкан

Ескобар: САД очекују од Приштине да што пре обезбеди своју верзију статута ЗСО

Специјални изасланик САД позвао Приштину да представи своју верзију статута Заједнице српских општина
Ескобар: САД очекују од Приштине да што пре обезбеди своју верзију статута ЗСО© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bs

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да САД очекују од Приштине да што пре обезбеди своју верзију статута Заједнице српских општина и оценио да ни Београд ни Приштина не спроведе обавезе из постигнутих споразума.

"Морам да кажем да ниједна страна не спроводи споразум, и морам да кажем да морамо да напредујемо са свим елементима, укључујући посебно Заједницу српских општина. Чекамо косовску верзију статута ЗСО и то би требало да се уради сада", рекао је Ескобар за приштинску РТК.

Ескобар, који је у Подгорици присуствовао инаугурацији новог председника Црне Горе Јакова Милатовића, нагласио је да је главна одговорност Приштине да оствари напредак по питању ЗСО.

"Оно што желимо као САД је да се статут ЗСО уради што пре. Надам се да ће то ускоро бити урађено", поручио је Ескобар и додао да је то била главна тема његовог разговора с премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем у Бриселу.

На питање да ли је у Подгорици разговарао с председником Србије Александром Вучићем, који је такође присуствовао инаугурацији Милатовића, Ескобар је казао да није имао прилику. "Али наш став је да се све тачке споразума морају применити", додао је он.

Упитан шта би требало да буде први корак Београда, Ескобар је рекао да Београд и Приштина треба хитно да се усмере на нормализацију односа, да раде на повратку Срба у институције и, како је навео, почну да размишљају како да нормализују односе.

На питање како види ЗСО, Ескобар је рекао да је ЗСО "прилика за 'Косово' да пружи општинске услуге људима који говоре српски језик" и начин да се отворе врата за већу интеграцију српске мањине у приштинске структуре.

"Ово је увек био наш став. Морамо схватити да су они двојни држављани. Желимо да то урадимо на начин да не стварамо проблем са уставом", рекао је Ескобар, а пренео Танјуг.

image