Србија и Балкан

Гашић у Прибоју: Злочин није етнички и верски мотивисан, пронаћи убицу

Министарство унутрашњих послова извршава све радње и мере како би извршилац био изведен правди
Гашић у Прибоју: Злочин није етнички и верски мотивисан, пронаћи убицу© Танјуг/Бранко Лукић

У врло тешком тренутку за Србију због свих немилих догађаја који су задесили земљу у претходном периоду, па тако и овај у Прибоју, довео је до узнемирености у народу, изјавио је министар унутрашњих послова Братислав Гашић, поводом убиства младића које је у том граду починио полицајац ван дужности.

"Највише руководство Министарства унутрашњих послова имало је састанак са представницима локалне самоуправе и политичким странкама због овог немилог догађаја који је, нажалост, извршио полицајац. Оно што је заједнички именитељ свега, јесте да ово нема ни верску ни политичку конотацију, већ је немили догађај који је резултирао одласком једног младог и доброг човека. Министарство извршава све радње и мере како би извршилац био изведен правди. Све наше организационе јединице су од првог момента активно укључене. Ухапшени су сви помагачи лица које је извршило злочин, и ту нема пардона ни према коме ко помаже људима који изврше било које кривично дело", казао је Гашић.

Према његовим речима, оно што је поражавајуће, јесте да припадник министарства унутрашњих послова и када је на дужности и ван ње, мора да буде једнако посвећен очувању безбедности свих грађана и не сме себи да дозволи овако кривично дело.

Председник Општине Прибој Лазар Рвовић захвалио се на посети министру и његовим сарадницима.

"На састанку смо отворили низ тема, и нама то значи као малој средини. Сложили смо се сви да злочин није национално и верски мотивисан и очекујемо да што пре починилац буде ухапшен", рекао је председник општине Прибој.

"Мени је жао када је Прибој по овим вестима присутан у медијима, уместо да говоримо о инвестицијама које ће ове године бити рекордне. Сви знамо да је Прибој пример добрих међунационалних односа, али не можете изоловати и утицати на различите портале и новинаре који су мотивисани из дугих разлога, да шире одређене дезинформације и уносе негативну енергију у једну добру и пристојну средину", додао је Рвовић.

Проф. др Рејхан Куртовић, државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог и потпредседник СПП, истакао је да се у Прибоју у овом тренутку подједнако тешко осећају припадници бошњачког и српског народа и да нико не жели да овај немили догађај наруши добре међунационалне односе између Срба и Бошњака на овим просторима.

"Данас су представници политичких странака у Прибоју показали висок ниво свести и спремни су да дају допринос у смиривању ситуације. Сложни су у томе да треба да се осуде и казне сви изгреди и негативне ствари које су се дешавале и које се нажалост и даље дешавају", напоменуо је Куртовић.

Навео је да долазак министра, са целим полицијским врхом, од директора полиције, до начелника УКП-а и начелника ПУ Пријепоље охрабрује, као и стављање свих полицијских капацитета на располагање у расветљивању овог кривичног дела и хапшењу убице.

"Желимо да поручимо да злочин нема своју нацију, веру, као и да не треба генерализовати ствари и подводити целокупну полицију под овај негативни догађај", казао је Куртовић.

Он је поручио да су сви сложни у жељи да покажу висок ниво свести када је у питању очување међунационалних односа, али исто тако и високу одлучност да се сузбије сваки вид криминилатета на овом простору.

"Један млади живот нико не може вратити и то је тешка ситуација, како за породицу погинулог, тако и за цело друштво. Међутим, из овог догађаја морамо извући конкретне поуке, да учинимо све што је до нас да зло које живи у појединцима у одређеном друштву мора бити кажњено, санкционисано и да заједно као друштво и људи који живимо на овим просторима дамо све од себе да се такви појединци казне, да се осуде њихова понашања и да се не дозволи да се било ко понаша на такав начин", каже Куртовић.

Он је нагласио да је Прибој мултинационална средина и апеловао на већинско српско становништво да покаже већи ниво сензибилитета према припадницима бошњачког народа, да се заједнички решавају одређени проблеми и то на нивоима поштовања, толеранције и суживота уз културу дијалога и поштовања различитости.

"Ми смо као политички актери који делују на овим просторима спремни да дамо све од себе, али захтевамо и од свих надлежних државних инстанци да сви они који нарушавају добре међунационалне односе, чине одређена кривична дела, шире верску и националну мржњу и нетрпељивост буду процесуирани и адекватно кажњени. Није довољно да идентификујемо одређене ствари, да кажемо да знамо да то постоји, важно је да и тужилачки и правосудни органи спроведу поступак до краја и да сва лица која су у претходном периоду учинила одређена кривична дела или довела до дестабилизације овог простора буду адекватно кажњена", истакао је Куртовић.

Он је изразио очекивање да ће убица што пре бити приведен лицу правде и да ће бити изречена најтежа санкција, али исто тако да ће и његови помагачи приликом бекства бити адекватно кажњени.

Куртовић је додао да Бошњаци у Србији верују у институције система, пре свега јер је више пута својим односом и боравком на овим просторима председник Александар Вучић показао колико му је стало да се Бошњаци у Санџаку осећају као интегрални део ове државе и буду равноправни грађани, о чему говоре и велике инвестиције у Прибоју, Сјеници, Новом Пазару и другим градовима у којима Бошњаци живе.

image